Brskalnik Safari 3.1.2

Še nedavno je bil brskalnik Safari popolna neznanka za uporabnike operacijskega sistema Windows, saj gre za Appleov brskalnik, ki je bil narejen za Macov operacijski sistem OS X. Toda to se je spremenilo letos, ko je Apple izdal brskalnik Safari za Windowse. Tega smo se razveselili predvsem oblikovalci in programerji spletnih strani, saj bomo odslej lahko videli splet skozi oči uporabnikov Maca. Toda, ko sem Safari testiral in ga nekaj časa uporabljal sem ugotovil, da je zelo uporaben brskalnik, ki ima nekatere prednosti pred ostalimi.

Pred približno dvema letoma sem izdeloval spletno stran za nekega uporabnika Maca. Ker nisem vedel, kako spletno stran vidi on, sva se glede dodelav podrobnosti zelo težko pogovarjala, Danes s tem ne bi bilo nobenih težav in vse razlike v podrobnostih interpretacije CSS in Javascripta bi z lahkoto odpravil.

Toda to še zdaleč niBrskalnik Safari za Windows edini razlog, zaradi katerega sem se razveselil Safarija potem, ko sem ga enkrat preizkusil. Kljub tipični Appleovi preobleki kovinskega videza nudi Safari preprost in vsakomur razumljiv vmesnik. Meniji in orodna vrstica, skratka okvir brskalnika je primerno ozek (vendar dovolj dobro viden), kar pri brskalnikih cenim, saj je tako več prostora za vsebino spletne strani. Več strani imamo lahko odprtih v različnih zavihkih istega okna, kar ni čudno, saj safari slovi kot brskalnik, ki je prvi uvedel sistem zavihkov.

Spletne strani se odpirajo hitro. Pri Appleu trdijo, da je Safari najhitrejši med brskalniki saj naj bi standardne strani odpiral dva krat hitreje od Internet Explorerja 7.0, Javascript pa izvajal kar sedem krat hitreje! Glede na to, da sodobne dinamične spletne strani uporabljajo vse več tehnologije ajax katere glavni gradnik je prav Javascript, gre za podatek, vreden omembe. Da bi se prepričal če to drži, sem poskusil v Safariju odpreti nek naključen profil na Netlogu, lahko pa bi za test uporabil tudi MySpace ali Facebook ali katerokoli stran socialnega mreženja, saj slednje vse izdatno uporabljajo ajax. Z rezultatom sem bil zadovoljen. Strani so se v Safariju odpirale opazno hitreje kot v IE in tudi nekoliko hitreje kot v Firefoxu.

Safari - RSS NoviceSafari ima za moj okus najboljši bralnik RSS-XML novic med vsemi brskalniki. Če si v zaznamkih ustvarite mapo, ki vsebuje RSS-XML vire, lahko v vrstici z zaznamki izberete pregled vseh RSS člankov, ki so razporejeni kronološko, kar v praksi deluje podobno kot Google Reader. Na ta način si lahko sami ustvarite časopis iz virov, ki vas resnično zanimajo.

Slaba stran dejstva, da je Safari v osnovi namenjen uporabnikom Mac OS X je ta, da je za Windows različico zelo težko dobiti kakšne dodatke ali vtičnike, ki bi funkcionalnosti tega imenitnega brskalnika prikrojila individualnim potrebam uporabnika.

Težko bi se odločil za Safari kot privzeti brskalnik, splača pa se ga imeti inštaliranega zaradi RSS bralnika. Sam ga uporabljam tudi zaradi angleškega črkovalnika. Seveda bi si lahko inštaliral angleški črkovalnik tudi v Firefox, vendar v Firefoxu uporabljam že slovenski črkovalnik. Da si prihranim preklapljanje z enega črkovalnika na drugega preprosto odprem Safari za obisk strani, na katerih pišem prispevke v angleščini.

Če ste “mahnjeni” na hitrost imate radi čist dizajn in vam ni do dodatkov ali vtičnikov, potem je Safari pravi brskalnik za vas.

Safari žal še ni na voljo v slovenščini.