Firefox 3.0

 

Na svojem računalniku imam inštalirane skoraj vse brskalnike, ki jih je moč dobiti brezplačno za operacijski sistem Windows. Edino enega zaženem samo enkrat in to je seveda Windowsow privzeti brskalnik Internet Explorer, zaženem pa ga samo toliko, da si pretočim brezplačni Firefox, ki ga takoj inštaliram in nato nadaljujem s pretakanjem ostalih brezplačnih programov, ki jih potrebujem za svoje delo.

Razlog, da imam inštaliranih več brskalnikov tiči v tem, da kot oblikovalec spletnih strani želim, da bi bile le te vidne optimalno v vseh brskalnikih, tudi v Internet Explorerju. Odkar pa je nekdo razvil vtičnik IE Tab za Firefox, mi Explorerja sploh ni več treba zaganjati, saj lahko vidim kako bi stran zgledala v IE kar v okolju varnega, prijaznega in domačega Firefoxa.

FirefoxFirefox je ena izmed najboljših možnosti, ki se odpira na področju brskalnikov, saj je uporabniško prijazen in predvsem izredno varen. Strani, ki so znane po tem da inštalirajo neželeno programsko opremo kar sam blokira, saj je povezan z več spletišči, ki se ukvarjajo s preprečevanjem spletnih goljufij. Dobra stran Firefoxa je tudi to, da je njegov razvoj zelo hiter, vzporedno pa teče razvoj mnogih vtičnikov, ki uporabniku brskalnik še bolj prikrojijo. Slednji so tudi razlog, da sam uporabljam Firefox in ne npr. Opere ali Safarija. Omenil sem že IE Tab, zame pa je zelo uporaben tudi Web developper toolbar. Prepričan sem, da lahko med vtičniki vsak uporabnik najde kaj zanimivega zase ne glede na to, kako in zakaj uporablja brskalnik. Eden izmed splošno uporabnih je npr. črkovalnik za slovenski jezik.

Zadnja razFoxkehličica Firefoxa 3.0 je še bolj napredovala v uporabniški prijaznosti in prijaznosti do sistemskih sredstev računalnika, tako da priporočam vsem, ki še uporabljate FF 2.0 ali celo 1.5, da svojo verzijo čimprej nadgradite. Glede uporabniške prijaznosti zelo izstopa posodobljeno naslovno polje, ki je neposredno povezano z zaznamki. Izum Firefoxa že od različice 1.5 so tudi živi zaznamki, ki so vezani na RSS oz. XML vire in še bi lahko našteval.

Firefox je na voljo tudi v Slovenščini!