K-meleon

K-meleon je širši javnosti dokaj slabo znan brskalnik. Pravzaprav ga je v statistiki komaj kje opaziti. Tudi sam zanj dolgo nisem vedel dokler nisem nekega dne brskal po internetu iščoč brskalnik, ki bi zasedel čim manj spomina in ne bi zahteval inštalacije, tako da bi ga bilo mogoče zaganjati tudi s CD-ja ali USB ključa. Ko sem ga testiral, sem ugotovil, da je zelo uporaben in priporočljiv za vse tiste s starejšimi računalniki, ki jim kronično primanjkuje spomina. To pa še ne pomeni, da K-meleonu kaj manjka …

Projekt K-melPretoči K-meleoneon je bil 20. avgusta star osem let njegova trenutna stabilna različica pa je 1.5. Na operacijskem sistemu Windows Vista je povsem stabilen, hiter in nezahteven. Skupen prostor, ki ga zahteva na trdem disku je 16,2 MB, pri štirih odprtih zavihkih pa zasede 21MB RAMa. Tako nizkih sistemskih zahtev nima noben drug sodoben brskalnik: 18MB prostora na disku in minimalno 32MB RAMa. To pomeni, da bo K-meleon deloval tudi na računalnikih starejših od 10 let!

Kljub vsemu pa ima K-meleon vse kar pričakujemo od sodobnega brskalnika. Med drugim brskanje v zavihkih, shranjevanje odprtih zavihkov, shranjevanje sej, možnost razširitev in prilagoditev … itd. Pravzaprav gre za zelo prilagodljiv brskalnik, saj je na preprost način, s tekstovnimi datotekami možno prilagoditi praktično vsako podrobnost, kar je uporabno predvsem za napredne uporabnike.

K-meleon screenshot, Klikni za povečavo!Njegov uporabniški vmesnik je preprost in intuitiven. Ničesar ne boste zares iskali, ikone za osnovne operacije so znane, tisti, ki ste razvajeni z iskalnim poljem za Google, ga boste morda pogrešali: za iskanje obstaja gumb, ki odpre iskalni obrazec. Če imate težave z vidom ali prebiranjem drobnega besedila, sta v orodni vrstici tudi gumba za pomanjševanje/povečevanje prikaza, pri čemer se poveča celotna stran, vključno z grafičnimi elementi, ne samo besedilo, kar je pohvalno. Po vzoru Mozille obstajata tudi gumb in meni za elektronsko pošto in novice. A naj vas to ne zmede: gre le za povezavo s privzetim odjemalcem elektronske pošte in/ali novic, do katerega pot morate še nastaviti. Ko to storite, pošiljanje povezav po emailu deluje brez težav.

V K-meleonu je možna nastavitev različnih profilov oziroma uporabnikov. To pomeni, da si program zapomni gesla, nastavitve, shranjuje piškotke itd. za vsakega uporabnika posebej, kar je uporabno predvsem v starejših operacijskih sistemih, ki še ne omogočajo preklopa med uporabniki ali pa če tega na nivoju namizja ne uporabljate.

Kar sem imel najprej le za igračko za sladokusce in izkušene uporabnike brskalnih orodij, se je izkazalo za v celoti uporaben in uporabniku, tudi začetniku, izredno prijazen program zato ga priporočam vsem, ki imate težave s sistemskimi sredstvi.

Seveda pa K-meleon (še) ni preveden v slovenščino.