Opera 9.5

Opera je med uporabniki manj znan spletni brskalnik, kar je škoda, saj je Opera več kot le brskalnik: je švicarski nož internetnih povezav ali kar komunikacijsko orodje. Vgrajen ima namreč tudi odjemalec za email, imeniten vmesnik za branje in spremljanje RSS oz. XML virov, IRC vmesnik, prav tako pa obvlada p2p povezave oz. torrente. Kljub vsemu ostaja uporabniku prijazna in preprosta za uporabo, saj je oblikovana zelo intuitivno, njen sistem upravljanja z zavihki pa je za moj okus najboljši.

Tako kot Firefox tudi Opera sledi vsem inovacijam glede varnega surfanja. Najnovejša različica 9.5 samodejno blokira sumljive spletne strani in opozarja na morebitne nevarnosti, kar jo naredi enega najvarnejših brskalnikov.

Opera 9.5 - Speed-dialEna od inovacij Opere, ki so jo povzeli tudi nekateri drugi brskalniki je t.i. “speed dial”. Če se ne morete odločiti katero stran boste nastavili za privzeto, se lahko odločite za “speed dial” zavihek na katerem imate v 3×3 vrstice razporejenih do devet spletnih strani, ki jih potrebujete najpogosteje, v pomanjšani verziji. S klikom na stran, ki jo potrebujete prav zdaj, se vam ta stran odpre v vsej svoji velikosti. Zanimivo je tudi upravljanje prenosov (downloads), ki jih Opera upravlja inteligentno in je sposobna nadaljevati prekinjen prenos datoteke tudi če ste vmes prekinili izvajanje programa.

Opera si zapomni katere zavihke imate odprte kadar jo zaprete. Ko jo znova zaženete pa vam ponudi da nadaljujete s surfanjem tam, kjer ste nazadnje končali. Če pa imate posebne kombinacije zavihkov, ki jih uporabljate pogosto, si lahko t.i. “session” celo shranite in ga uporabite poljubno krat.

Try Opera today - it's freeOmenil sem že, da je Opera komunikacijsko orodje, in temu primerna je tudi poraba sistemskih sredstev, ki je nekoliko višja, kot pri navadnih brskalnikih. Email odjemalca sicer lahko ne uporabljate, vendar je kljub vsemu vgrajen in ni odstranljiv, kar prispeva k nekoliko večji porabi. Kljub vsemu, Opera porabi manj sistemskih sredstev kot povprečen brskalnik+povprečen email odjemalec. Če imate navado imeti oba programa neprestano odprta z Opero ne boste izgubili ničesar.

Snovalci pa so se v trudu po univerzalnosti in prijaznosti Opere ponekod potrudili celo bolj, kot je potrebno. Nekateri dodatki-posladki so prav srčkani, čeprav ne nujno uporabni in bi bolj sodili med vtičnike. Takšna je na primer beležnica. Uporaben pa je seznam vseh povezav na odprti spletni strani in informacije o spletni strani, ki vsebujejo vse metapodatke, podatke http glav in še mnogo drugega.

Kljub temu, da je v Opero vključeno že marsikaj, pa je njeno funkcionalnost možno razširiti s pomočjo vtičnikov, ki jim pri Operi pravijo “widgets” in jih imajo na spletni strani widgets.opera.com kar solidno zalogo za vse okuse in potrebe.

Če vaš računalnik nima težav s sistemskimi sredstvi in imate radi t.i. all-in-one ali vse-v-enem varjante, vam vsekakor priporočam brskalnik Opera.

Opera žal zaenkrat še ni na voljo v slovenščini.

4 Comments

 1. Agapetos

  Opera pogosto uporabljam in je sicer super brskalnik, a me je Firefox vedno privabil nazaj s svojimi številnimi razširitvami. Imam tudi občutek, da Flash vsebine na Linuxu bolje delujejo v Firefoxu kot v Operi.

 2. gogolol

  Opera je zakon, za flash vsebine je treba v linuksih sam potegnt pakete pa dela bolj gladko kot firefox. Za uporabo je opera po moje bolj varna. Speed dial je zelo priročen. Da pa opera ni v slovenščini pa ni neka panika – smo v letu 2008 😉

 3. Gregor

  Če bi bili leta 1508, ne bi bilo panike. Ravno zato ker smo v letu 2008 pa bi bilo dobro, če bi bilo čim več dobrih in uporabnih programov prevedenih v slovenščino. Glede tega gredo čestitke vsem, ki se trudijo s programskimi paketom Mozille, Openoffice.org in nekaterih namizij Linuxa …

 4. Mesko

  Morda si pozabil omeniti, da ima Opera tudi vgrajen Dragonfly, ki je za developerje najbolj pomembno, saj omogoča pregled kode med izvajanjem, spreminjanje on the fly (medtem ko spreminjaš CSS vrednosti v Dragonfly-ju se vidi v Operi kako se stran nato obnaša) in isto velja za html. Tudi napake imaš notri že vgrajene kar ti kar pomaga pri debugiranju javascripta … in še marsikaj je noter. Primarno se meni zdi, da je Opera bolj namenjena developerjem kot večinoma navadnim uporabnikom. BTW moji testi glede požrešnosti so pokazali, da Firefox pobere več spomina in procesorja kot Opera.
  Splača se povdariti tudi tole, da v kratkem mislijo iti korak naprej ko bodo vsak tab naredili za svoj proces, kar bo še pohitrilo vso zadevo in ti pri krašanju ne bo vrglo dol celega brskalnika ampak samo en TAB. Zadeva bo torej podobna kot pri Google Chrome 🙂

Comments are closed.