CDburnerXP zapisuje tudi ISO slike

CDburnerXP je brezplačen program za peko CD-jev (zgoščenk) in DVD-jev (digitalnih video plošč) za Windows, ki kljub oznaki XP deluje tudi na Visti, Windows 2000 in 2003 Server. Zadnje verzije Oken sicer že imajo to funkcionalnost, le da je nepregledna in imam osebno z njo bolj slabe izkušnje. CDBurnerXP je zasnovan zelo logično, zna peči tako podatkovne kot glasbene CD-je in DVD-je, kopirati in nenazadnje zapisovati ISO sliko.

CDBurnerXPCDBurnerXP lahko snamete z internetne strani cdburnerxp.se/ v obiki inštalacijske .exe datoteke, ki vas samodejno vodi skozi preprost proces inštalacije. Ko zaženete program, se vam sprva odpre okno, v katerem izberete kaj boste s programom počeli. Na voljo imate zapis podatkovnega diska, zapis glasbenega diska, zapis ISO slike na disk, kopiranje diska in nazadnje brisanje podatkov z diska. Večinoma boste verjetno uporabljali prvo, drugo in četrto možnost, nekateri pa se sprašujete, kaj pomeni ISO slika.

ISO slika je zgoščen zapis podatkov in datotečnega sistema optičnega diska (CD-ja ali DVD-ja). Če imamo ISO sliko nekega medija, lahko z njo kreiramo kopijo originalnega medija. V praksi pride to zelo prav kadar želimo zapeči na CD datoteke z nekega drugega operacijskega sistema. Če, na primer, iz interneta potegnem datoteke za inštalacijo Linuxa, Okna ne bodo znala pravilno zapisati teh datotek na CD, ker je datotečni sistem pri Linuxu drugačen. Brez ISO slike bi moral najprej že imeti Linux, da bi lahko zapekel inštalacijski CD za Linux, tako pa z interneta snamem ISO sliko inštalacijskega CD-ja, jo zapečem kot ISO sliko na CD in z njo brez težav obujem računalnik.

Za snemanje ISO slike moram imeti seveda program, ki to zna. Če bi datoteko ISO preprosto zapekel na CD kot katero koli drugo datoteko, tega CD-ja ne bi mogel uporabiti. Prav zapisovanje ISO slik je ena od možnosti, ki jih CDBurnerXP za razliko od mnogih drugih CD zapisovalcev, nudi in obvlada.

Tudi kopiranje medija poteka s pomočjo ISO slike. Program najprej naredi ISO sliko izvornega CD-ja, nato pa to sliko lahko kopirate na toliko kopij kot želite. ISO sliko si lahko skopirate na trdi disk in delate kopije tudi po tem, ko izvornega CD-ja nimate več.

CDBurnerXP - Uporabniški vmesnikPeka podatkovnega medija je tako preprosta, kot premetavanje datotek iz ene mape v drugo. CDBurnerXP ima štiri panelno okno. Zgoraj so mape in datoteke na vašem trdem disku, spodaj pa je datotečni sistem medija, ki ga želite zapeči. Datoteke in mape iz zgornjega v spodnji pano preprosto mečete po sistemu povleci in spusti, čisto na dnu pa je grafično prikazan zaseden in nezaseden prostor.

CDBurnerXP obstaja tudi v slovenskem prevodu, čeprav je slednji mestoma neroden.

3 Comments

 1. Urban

  Alcohol 120% je zakon doslej še ni bilo noveh problemov pri peku ISO slik pa še nobenega problema ni z CD BOOT potem pa hitro je zapečeno brez velikega klikanja naprej naprej naprej … 🙂

 2. Marek

  Lahko bi omenil, da je kljub oznaki XP deluje tudi na Visti. 🙂 Da slučajno ne bo koga zmedlo. Drugače pa menim, da je več kot dobra zamenjava za Nerota in njegove nepotrebne navlake.

 3. Gregor

  @Urban: Alcohol 120 žal ni brezplačen, klikanja naprej pa tudi pri CDBurnerXP ni veliko

  @Marek: Hvala za pripombo, nisem si mislil, da bi tisti XP lahko koga zmotil. Bom dodal 🙂

Comments are closed.