Če se ti mudi, vžgi odprtokodni sprint

Vse pogosteje tudi velika podjetja z veseljem uporabljajo odprtokodne projekte. Razlogi za to so nizki stroški implementacije, vzdrževanja in nenazadnje prilagodljivost programa individualnim potrebam. Odprtokodni projekti imajo sicer svoj lasten ritem razvoja, saj večina razvijalcev dela v prostem času. Če pa želite, da se nek del programa razvije hitreje, lahko organizirate t.i. Open source sprint.

 

Open source sprint je dogodek, na katerem se glavnina ekipe projekta zbere zato, da bi delala na točno določeni točki projekta. Sprinte načeloma organizirajo razvijalci sami, kadar za to čutijo potrebo. Nemalokrat pa se zgodi, da sprinte organizirajo zainteresirani sponzorji.

Open source sprintOrganizacija tovrstnega dogodka pa zahteva več takta, kot denarja. Člani odprtokodnih projektov so načeloma navdušenci, ki delajo brezplačno. Če želite, da njihovo delo zavije v vašo smer, boste morali najti nekoga v ekipi in ga navdušiti za ta podvig. Zato je dobro nekaj časa slediti pogovorom na forumu projekta, oz. mail listi, oz. IRC kanalu in ugotoviti, kdo je kdo. Ko se programerji enkrat navdušijo za idejo, jim je potrebno le še nuditi pomoč pri organizaciji sprinta. Ta poteka tako, da se vsi razvijalci bodisi realno, bodisi virtualno srečajo za nekaj dni (koliko je odvisno od kompleksnosti projekta), pojejo veliko pic in popijejo precej piva in rešijo problem

ItNews naOdprta koda - logovaja, da je finančni zalogaj organizacije ponavadi dovolj nizek, da gre pod postavko reprezentančnih stroškov. Ponavadi gre za organizacijo prostora in nabavo pic in piva. včasih je potrebno tudi koga od kod pripeljat, pogosto pa gre za virtualna srečanja, kjer je potrebno predvsem zagotoviti dobro konferenčno povezavo med člani ekipe in sponzorirati kakšne nagrade (npr. majčke z logotipom projekta).

V sloveniji ne manjka odprtokodnih navdušencev, predvsem pa je pri odprtokodnih projektih še veliko postoriti na kakovostnih prevodih v slovenščino. Tudi podjetij, ki odprto kodo koristijo ni malo. Žal pa nimam podatkov o tem, ali se je kak sponzoriran sprint pri nas že zgodil oziroma ali je kaj interesa na tem področju med slovenskimi podjetji. Če kdo o tem kaj ve, bom vesel če pusti kak komentar.