Film Troja vs Homerjeva Iliada

Zakaj je največ, kar slišimo okrog razvpitega filma Troja to, da je holywoodski Ahil Brad Pitt prenehal kaditi in začel zdravo živeti? Odgovor je preprost. Kaj več film nima za povedat.

Holywood si je znova vzel pravico o nekaterih mitih in legendah vedeti “več”. Ni jim bilo dovolj, da so nekatera dejstva interpretirali po svoje, druga pa ignorirali. Ne. Vzeli so si pravico predrugačiti tisto, kar je Homer jasno zapisal.

Ne bom se spuščal v detalje posameznih skrunitev Homerove pesnitve, o katerih si lahko ustvarite svoje mnenje če si naprimer preberete več na naslovu Encyclopedia Mythica.

Šel bom direktno na tisto, kar me v vsej stvari najbolj žuli…

Predstavljajte si film, ki bi potvarjal katero od bibličnih zgodb. Naprimer, ki bi Jožefa predstavljal kot naivneža, ki ga je Marija prevarala, zdaj pa mu trobi, da imata božjega otroka. Ali pa naivnega Kristusa, ki ga pogubi vera v neobstoječega Boga. To bi bil škandal in po posameznih, najbolj krščanskih državah bi bil film verjetno prepovedan … Spomnite se samo tako nedolžnih filmov, kot je bil Poslednja kristusova skušnjava ali pa, če želite domač primer, razvpito naslovnico skupine Strelnikoff. Čustva kristjanov so trpela …

Čustva, Grkov in Evropejcev očitno ne trpijo medtem, ko američani grobo skrunijo cvetlični popek evropske kulture: grške mite in legende. (Je že kdo slučajno gledal disneyevega Herculesa? Ga odpriporočam, predvsem pa prepovejte svojim otrokom, da bi ga gledali.) Holywoodarski Grki in Trojanci so pozabili na svoje bogove. Ne le to, tudi bogovi so pozabili na njih. Seveda, za hollywoodarje obstaja en sem Bog, ve se kateri, in pod njim je kvečemu še Bush. Tega Boga pa Grki v času Iliade še ne poznajo, zato so orakli navadne budale, ki si kar nekaj izmislijo in njihova odločitev je skoraj popolnoma, toda ne čisto, napačna saj je v skladu z neobstoječimi bogovi in ne z tistim Bogom, ki šepeta napotke svetemu Bushu… Grški bogovi v Troji ne obstajajo. In modri vojskovodje so izgubili vero vanje. La kako se je lahko potem Troja sploh zgodila?

Bog, ki vlada Ameriki in t.i. zahodnemu svetu, je bog dobrega in zlega. Kristus vs Antekrist, Bog vs Satan. V takšnem okviru grška pripoved ne more obstajat: ta okvir zahteva dobre in zle, črne in bele. Moč starih grkov je bila v tem, da so na svet gledali v vseh barvah. Težko bi v kateremu od njihovih bogov našel npr. Satana. Hades je le bog podzemlja, dionizij pa bog tuzemskih radosti. Nihče ni hudoben. Je, kar je in zato občasno pride v konflikt s kom drugim, včasih celo z velikim šefom Zeusom. In celo ta kdaj pa kdaj popusti, naredi napako, se celo opraviči. Grški bogovi so paleta človeških osebnosti, zato ni potrebno izbirati med slabimi in dobrimi: so dobri bojevniki, ki nimajo usmiljenja, dobri ljubimci, ki so strahopetci, so dobri vladarji, ki so pohlepni, so dobri mornarji, ki so prevzetni… nihče ni samo dober, ali samo slab, tudi Agamemnon ne … Hollywoodarski Agamemnon pa si ne vzame Priamove hčere Kasandre kot vojni plen domov temveč za kazen umre v Troji… Toda ta kazen je kazen krščanskega Boga. Grški Ares ga je v Homerjavi verziji nagradil. Troja je v taki perspektivi zgolj spektakel, prikaz bitk, poveličevanje junakov, ki padejo v boju, opravičevanje ameriškega nasilja nad vsemi narodi sveta… So Grki protestirali proti takemu filmu? So odpovedali sodelovanje na Olimpijskih igrah (v čast bogu Apolonu) ameriškim delegacijam? So množično bojkotirali obisk kinodvoran? Ne. Kje pa. Brad Pitt se jim zdi sjajen. So protestirali Evropejci, potomci Zeusa in Evrope? Ne. Nič. Še iz akademskih krogov nisem slišal niti kašlja. Profesorjem se bržkone zdi, da se jih to ne tiče… Zato bi Ahil poslej za ves svet modrooki lepotec, ki se je za svojo vlogo odpovedal kajenju…