Od kod “spam”?

Vsak uporabnik elektronske pošte in interneta se je z njim že srečal. “Spam” ali spletne, elektronske smeti niso le nadležne, njihov vpliv na delovanje interneta je razdiralen, saj so se nekoč odprte spletne skupnosti ravno zaradi zaščite pred spamom zaprle in omejile dostop, zaradi spama moramo v obrazce prepisovati čudne kode itd. Od kod pa je spam dobil ime?

Po Wikipediji se je prvi spam pojavil že z izumom telegrafa, le da se takrat še ni imenoval tako. Prvo spam sporočilo naj bi poslal ameriški Western Union že maja 1846. Seveda pa je šlo za spam le če vzamemo tehnično definicijo te besede:

Spam je besedilno sporočilo, poslano velikemu številu naključnih naslovnikov z namenom oglaševanja ali zgolj sabotažnega zapolnjevanja spletnega prostora.

Najprej je šlo seveda predvsem za oglaševanje, saj je število uporabnikov interneta dovolj veliko, da lahko že odziv v višini deleža procenta pomeni bogastvo za oglaševalca. Seveda, pa se ta delež z zavestjo o spamu iz dneva v dan manjša. Spam pa postaja vse bolj sabotažna akcija, kjer sporočila niso več bistvena in pogosto sploh ne vsebujejo več reklamne note.

Malokdo, z izjemo angležev pa ve, da je SPAM, pisano z velikimi črkami tudi blagovna znamka konzerviranega mesa Hormel Foods Corporation, ki je nekaj podobnega temu, čemur mi rečemo “mesni narezek” ali po domače “mesni doručak“. SPAM je zelo stara blagovna znamka saj obstaja že od 1937 in je, podobno kot Gavrilovičev doručak pri nas, v angliji že prešla iz imena znamke v splošno rabo. Po wikipediji naj bi bil SPAM edina vrsta mesa, ki jo je bilo možno dobiti brez racionalizacijskih bonov med drugo svetovno vojno v Angliji.

In tako počasi pridemo do tega, kako je spam dobil svoje ime. Slika pove sto besed, video pa še veliko več zato prilagam video legendarnih Monthy Pyton, zaradi katerega so neželjena masovna sporočila dobila ime spam.

https://www.youtube.com/watch?v=M_eYSuPKP3Y

 

Monty Python – Spam