Fračji dol

Poznate Fračji dol? Mislim, da se v izvirniku imenuje Fraggle rock.

Navidez simpatična in poučna lutkovna serija, ki bazira na priljubljenih lutkah Jima Hensona (Mupped Show), je namenjena otroški publiki in mladostnikom. Obravnava večne teme kot so prijateljstvo, svoboda ali ljubezen do bližnjega. Skratka, temeljne vrednote ameriške družbe…

Je nestrpnost do drugačnih ena teh “vrednot”?

Vse kaže, da je nestrpnost do drugačnih ena od velikih tem, ki jih želijo Fracki priučiti otrokom.

Glavni sovražniki majhnih in simpatičnih Frackov so namreč Gorgoni, ki so veliki, grdi in neumni. Fracki se jih seveda upravičeno bojijo, saj so veliko manjši in šibkejši. Toda nekega dne sinu Gorgonu uspe ujeti fracka. S ponosom ga pokaže staršem, ki se imata za kralja in kraljico vesolja. Naivni fracek je navdušen da je spoznal tako visoke veze in se jima pokloni, s tem pa si pridobi njuno naklonjenost in tudi svobodo, saj ga izpustita iz kletke in lahko bi odšel, če bi želel.

Tega ostali fracki ne vedo in so zato grozno v skrbeh zanj. Končno se odločijo in gredo v reševalno akcijo. Ko ga najdejo, ugotovijo, da pravzaprav ni ujet in da se giblje svobodno. Tudi sam jim razloži, da je njihova skrb odveč, ker sta kralj in kraljica prijazna z njim. Rešitelji v Bushevem slogu ignorirajo dejstvo, da razloga za napad pravzaprav ni več a še preden napadejo, se znajdejo v pasti in zaprti v kletko, ki jo je imel pripravljeno sinček Gorgonček.

Fracek, ki se je spoprijateljil s kraljem in kraljico jih poskusi rešiti, ker so njegovi prijatelji. Kralj, ki jih je pripravljen osvobodit, vpraša:”So tudi ti tako prijazni, kot si ti?” Tudi prijateljem ponovno razloži, da sta kralj in kraljica njegova prijatelja. Fracki so zgroženi: “To sta vendar gorgona!” in “Ubogi Pepček, z vsemi bi rad bil prijatelj.” Ko si jih kralj skuša pobliže pogledati, ga eden od frackov sune s sulico v nos, potem nastane gužva, v kateri se kletka razbije, vsi fracki se osvobodijo in pobegnejo v svojo votlino. Pepčka (kako mu je bilo ime se ne spomnim), drugi fracki oštejejo, ker je sebe in druge tako nespametno spravil v nevarnost.

Ne, nihče mu ne čestita, ker se je vsaj poskusil spoprijateljiti z Gorgoni. To ni ameriška vrednota! “To sta vendar Gorgona!” Ni vredno, da bi se z njimi pobotali! Nista vredna, da bi se z njima pogovarjali.

“Ubogi Pepček, z vsemi bi bil rad prijatelj!” Z nekaterimi očitno ne moreš (smeš?) biti prijatelj. Morda zato ker je samovšečen, ali pa debel, grd in potem, zakaj ne, musliman (to je zdaj aktualno), homoseksualec, žid … skratka kdorkoli, ki se ga bojiš…

Torej lahko rečemo, da je nestrpnost do drugačnih ena od (prikritih) ameriških vrednot, ki jih fracki in verjemite, še marsikatera ameriška risanka, igrica ali celo knjiga privzgaja našim otrokom. Ponavadi, se ta nizkotna vrednota opravičuje in skriva za željo po svobodi: ravno v tej epizodi, pa tudi v “boju proti terorizmu”.

Kako lahko pričakujemo manj nestrpnosti, če se bojimo pogovora z domnevnim sovražnikom, če nas učijo, da so predsodki nekaj ZUNAJ nas in ne nekaj V NAS SAMIH?