Zapostavljena manjšina

Skrajni čas je že bil, da tudi jaz rečem kakšno o politiki. Povolilni čas je za to najbolj primeren: vse, kar je napisano v predvolilnem času je lahko upravičeno označeno kot agitacija v korist neke politične opcije.

Ne bom analiziral zakaj je zmagala desna levica, leva desnica pa je ostala z dolgim nosom.

Pri rezultatih volitev me je zmotilo nekaj drugega. Kadar berem številke, se te ponavadi na dno mojih možganov usedajo kot pri Tetrisu, in kadar gre za procente, se tetrisov stolpec napolne in podre in dobiš bonus točke. Tokrat se ni izšlo! Ena kocka je manjkala!

Vzel sem kalkulator…

Še enkrat:

Desno levi:29,13%

Levo desni: 22,78%

Levosredinsko desni:10,16%

Bolj desni kot levi:8,98%

Zelo desni: 6,28%

Desno desni najboljdesni:6,28%

Staromladi sredinski desnolevi: 4,02%

:plain: Skupaj: 88,18%

Če odštejem sto (kolikor je skupaj, kot vemo, procentov), dobim – 11,82.

11,82% slovencev, ki so šli na volitve, je ostalo z dolgim nosom. Se ne čudim več, da je volilna udeležba tako nizka! Naslednjič se bo verjetno znižala še za dodatnih 11,82% tistih, ki jih nihče ne upošteva!

To pa še ni vse!

V Sloveniji so zgledno zaščitene nekatere manjšine, kar je prav. Najbolje se godi Italjanom in Madžarom. Prvih je po zadnjem popisu nekaj čez 2000 (0,16% prebivalcev slovenije) drugih pa približno 8500 (0,43%). Skupaj jih je torej manj kot 1%, imajo pa 2 predstavnika v parlamentu (vsak svojega). Tega jim ne oporekam, saj to izhaja iz določenih zgodovinskih okoliščin. Žuli me to, da po drugi strani 11,82% slovenskih volilcev NIMA predstavnika v parlamentu!!

Smo torej volilci manjših izvenparlamentarnih strank tretjerazredni državljani, da si pri tolikšnem številu ne zaslužimo v parlamentu svojega poslanca?? Samo prvo in drugouvrščena stranka imata več volilcev, kot je “ostalih žalujočih”!

Zakaj? Temu je kriv nepošteno previsok prag za vstop v parlament. Če bi bil prag za vstop v parlament sorazmerni delež glasov za enega poslanca cca. 1,3%. Bi bilo nezastopanih volilcev le še nekaj čez 4%, kar je že precej boljše! Še boljše pa bi bilo, če bi število sedežev v paramentu povečali tako, da bi imeli 1% glasov za en sedež.

Skratka, volilna zakonodaja, ki diskriminira skoraj 12%volilcev (potencialno pa jih lahko še veliko več!) bi morala v ustavno presojo.