Pidgin, poštni golob prenaša instant sporočila

Najprej je bil IRC, potem ICQ, potem MSN pa AIM, YIM, Jabber … in nakoncu še Google Talk. Protokolov za t.i. instant messenging je ogromno. Če imamo pet prijateljev na enem, 10 na drugem, 15 na tretjem se kmalu znajdemo s polnim ekranom okenc in sistemom, ki od obremenitve ječi in se sesuva …

Vse to reši Pidgin: eno okno za vse protokole, en seznam prijateljev (buddy list) in nenazadnje, učinkovita izraba sistemskih sredstev, brezplačen, pa še slovenski uporabniški vmesnik ima za povrhu!

Pa poglejmo.

PidginSistemom za izmenjavo sporočil, znanim kot Instant Messengers jaz preprosto pravim sporočilnice in sicer po romanu Virtualnisvet.com avtorice Ane Porenta (ZRU, 2004).

Med sporočilnicami, ki sem jih preizkusil – in to so: MiRC, MSN, GTalk, Miranda in Trillian, je Pidgin gotovo najbolj uporabniško prijazen. Prvi trije omenjeni odpadejo že zato, ker podpirajo samo en protokol. Miranda je zanimiva a uporabniško precej neprijazna, Trillian pa še ni bila povsem brezplačna, ko sem jo preizkušal (bi pa jo bilo vredno preizkusiti, saj se je od takrat marsikaj spremenilo).

Pidgin je bil nekoč znan kot Gaim. Sporočilni protokoli, ki jih Pidgin obvlada so: AIM, MSN, Yahoo!, XMPPr (GTalk in Jabber), ICQ, IRC, SILC, SIP/SIMPLE, Novell GroupWise, Lotus Sametime, Bonjour, Zephyr, MySpaceIM, Gadu-Gadu in QQ. Če poznate še kak neomenjen protokol, pa je skoraj gotovo zanj možno dobiti ustrezni vtičnik.

Kljub vsemu je Pidgin enako preprost za uporabo, kot MSN messenger ali Gtalk. Pa si ga oglejmo.

Seznam prijateljev (buddy list) Takole zgleda seznam prijateljev, t.i. buddy list (klikni na sliko, za povečavo). Ob avatarju je ikona protokola. Pisan metuljček je seveda MSN, zastavice ali karkoli že to je, pa ponazarjajo XMPP oz. Google talk. Z dvoklikom na stik se vam, kot ste pričakovali, odpre pogovorno okno.

 

Dodaj prijateljaOkno za dodajanje prijateljev je povsem preprosto in intuitivno. Z izbirnega menija izberete protokol, uporabniško ime je pri Gtalku in MSN-ju kar email, pri ICQ-ju je npr. številka. Polje s psevdonimi lahko pustite prazno, če pustite prazno tudi polje s skupino, bo vaš stik uvrščen med “Druge stike”.

Da sploh lahko začnete morate ustvariti enega ali več računov (MSN, Gtalk, AIM …), ki jih kasneje seveda še dodajate. Okno za dodajanje računa zgleda takole (klikni za povečavo):

Pidgin - Dodaj račun

Če pa ste zapriseženi IRC, potem vam Pidgin pomaga iskati in urejati pogovorne sobe (klikni za povečavo):

Pidgin - Seznam sob

Zaključek: Pidgin je vsesplošno uporaben, uporabniško prijazen, brezplačen in za povrh še preveden v slovenščino. Najnovejšo verzijo lahko snamete tukaj.