Piratska stranka vstopa v Evropski parlament

Na švedskem ustanovljena Piratska stranka, ki se zavzema za spremembe zakonov o avtorskih pravicah, patentih in zaščiti zasebnosti na internetu in nasploh, je na včerajšnjih volitvah dobila en oziroma dva sedeža (izmed 18 oz. 20 glede na izid Lizbonske pogodbe) v Evropskem parlamentu!

Piratska stranka je bila ustanovljena na Švedskem leta 2006. Tistega leta so na švedskih parlamentarnih volitvah dobili 0,63% glasov in postali tretja največja izven parlamentarna stranka. Včeraj pa so presenetili svet, saj so se z 7,1 odstotki glasov uvrstili v evropski parlament. Tam bodo zasedali en sedež izmed 18 oziroma 2 izmed 20, če bo uveljavljena lizbonska pogodba. To pomeni, da je približno 200.000 švedov volilo za Piratsko stranko.

Rick Falvinge v press centru po objavi rezultatovVodja stranke Rick Falkvinge je ob objavi rezultatov povedal: “Vedeli smo, da veter piha v naša jadra. Poznali smo rezultate anket. Toda gledati danes prave rezultate na ekranu je nekaj povsem drugega …”

Stranka je dobila veliko popularnost na Švedskem ob obsodbi znane spletne strani namenjene izmenjavi torrentov, The Pirate Bay. V času sojenja in po obsodbi je stranka potrojila svoje članstvo ima sedaj 48.000 članov, kar je več kot število glasov, ki jih je prejela na švedskih parlamentarnih volitvah leta 2006.

Piratska stranka, ki je prisotna tudi v nekaterih drugih evropskih državah (v nemčiji je dobila 1% glasov, kar je premalo za vstop v EU parlamet) se ne opredeljuje v klasično levo/desno shemo v političnem prostoru. Kot lahko preberemo na njihovi spletni strani, je njen program jasen: zavzemajo se za reforme zakona o avtorskih pravicah in sicer za bistveno skrajšanje trajanja avtorskih pravic (s 75 na 5 let), za dekriminalizacijo izmenjave datotek preko torrentov za zasebne potrebe, za popolno odpravo patentov (ki so postali cokla v razvoju znanosti) in za večje spoštovanje pravice do zasebnosti, ki je bila bistveno načeta ob napadu na WTC leta 2002.

Vir in fotka: TorrentFreak

POSODOBITEV: Pravkar sem ugotovil, da obstaja tudi Piratska stranka Slovenije. Uradna spletna stran., facebook profil.