WolframAlfa – največja baza znanja na spletu

Kljub temu, da ima WolframAlfa (v nadaljevanju WA) domač izgled spletnega iskalnika, to vsekakor ni. WA je “računsko znanstveni iskalni stroj”. Za razliko od iskalnikov kot je google, WA ne brska po spletu temveč po lastni bazi znanja. Ambicija njegovih stvarnikov je, v najkrajšem možnem času vnesti v bazo podatkov VSE znanje človeštva, nato pa le še dodajati novo in posodabljati staro znanje.

Obrazec, ki ga nudim kot ilustracijo – zgoraj, je resničen in ga lahko preizkusite tako, da vanj vtipkate matematično enačbo ali ime kemijskega elementa ali ime znane osebnosti ali ime mesta … Na vstopni strani WA vam nudijo kar nekaj primerov za kaj bi lahko tak stroj sploh uporabili.

Rezultati so, vsaj kar se tiče naravoslovnih znanosti, precej impresivni. Poglejmo naključen primer matematične formule, ki sem si jo pravkar izmislil po blagih spominih srednješolske matematike.

WolframAlfpha Math primer

No, zdaj pa skopiram prvi rezultat (če kliknem nanj mi WA prijazno ponudi tekstovni zapis formule) in ga vnesem v iskalno polje. WA takoj razume, da gre za matematično funkcijo in mi ponudi tole:

WolframAlfpha Math primer 2

Sami lahko preizkusite, kaj dobite če vnesete okrajšavo ali ime kemijskega elementa ali latinsko ime za hrast (quercus). Je pa WA bistveno manj zgovoren pri zgodovini:

WolframAlfpha History primer

WA ni popoln in tega tudi sam ne trdi. Baza znanja o biologiji očitno še ni prišla to črke T, saj sem za primer najprej izbral tilia cordata, pa ni raumel. Potem sem preizkusil samo tilia, pa je bil rezultat bistveno slabši kot pri quercusu.

Kljub temu, da uporablja kodiranje UTF-8, v bazi podatkov očitno ni šumnikov. Kraj Ivančna Gorica je samodejno preimenoval v Ivancna Gorica in jo tudi našel, Žalca pa ni našel, čeprav je Zalec (brez strešice) našel. Šumniki mu torej zaenkrat še delajo težave.

Ko so se v medijih pojavile prve govorice o WA, je bilo med drugim slišati tudi, da naj bi WA zasenčil Google ali pa mu vsaj predstavljal resno konkurenco. Očitno je, da se podobnost med obema stranema konča pri vnosnem obrazcu. Če bo WolframAlpha koga zasenčil, bo to prej Wikipedia, kot katerikoli iskalnik.

Vsekakor nestrpno pričakujemo napredovanje WA v smeri lokalizacije, hitrosti odziva in seveda dopolnitve baze znanja.