Kaj je brskalnik?

Kadar nudim tehnično pomoč, pogosto vprašam “kakšen brskalnik uporabljate?”. Mnogi mi odgovorijo “google”. In potem jim razložim, da je google iskalnik, brskalnik pa je program s katerim obiskujejo internetne strani. Drugi odgovor je ponavadi “Internet” :p …

Tako ugotavljam, da mnogo uporabnikov interneta sploh ne ve, da spletni brskalnik ni del funkcionalnosti Oken, pač pa samostojen program z imenom Internet Explorer. Temu se niti ne čudim preveč, saj je v zadnjih verzijah Oken na vrhu menija “Start!” zloglasna Explorerjeva ikona, ob njej pa na veliko in odebeljeno piše Internet. Ko se ljudje pogovarjajo o svojih spletnih križarjenjih, ponavadi začnejo tako “Sem šel na Internet …”, pri čemer dobesedno mislijo “kliknil sem internet” … Interneta pa žal ne moreš klikniti. Za to potrebuješ program in ta se imenuje spletni brskalnik.

Bolj ozavešBrskalnikičeni uporabniki že vedo za obstoj spletnega brskalnika in vedo celo, da obstaja Mozilla Firefox kot alternativa Internet Explorerju. Le redki pa vedo, da je brskalnikov še veliko več in da vojna brskalnikov ni potekala med Firefoxom in Explorerjem pač pa med Explorerjem in prvim komercialnim brskalnikom Netscape Navigatorjem. Slednji je vojno sicer izgubil in praktično ne obstaja več, a njegovo ogrodje, zelena pošast Mozilla se je ohranila v trenutno najresnejšem konkurentu Firefoxu. Po statistiki strani pesem.si, je v zadnjem letu delež uporabnikov slednjega zrasel blizu 38%.

Za konec še anekdoto, ki sem si jo sposodil s spletne strani Sto prašičkov poje:

– Koku naj pridem na internet ?

– Tisto lesico klikni.

– Kašno lesico ?

– Tisto oranžno.

– Kle naj nobene lesice, kle je sam mozila fajrfoks.

2 Comments

Comments are closed.