Najbolj obiskane spletne strani v letu 2018

Pri iskanju najbolj obiskane spletne strani je veliko odvisno od metodologije zajema podatkov in seveda tega, kateremu viru podatkov zaupamo. Vsak spletni založnik ljubosumno hrani podatke o statistiki, ki jih praviloma pridobiva s pomočjo storitve Google Analytics, zase. Čeprav bi bila najboljša primerjava ravno primerjava podatkov GA, saj je splošno sprejeta, to žal ni mogoče.

Obstajata dva relativno zanesljiva vira informacij, ki pa imata oba svoje pomanjkljivosti. Merjenje MOSS organizira Slovenska Oglaševalska Zbornica. Vanj so žal vključene le spletne strani, ki so vključene v raziskavo in plačujejo uporabnino. Alexa meri doseg spletnih strani globalno, kar pomeni, da so vanjo vključene vse javno dostopne spletne strani. Pomanjkljivost Alexe je, da podatke zajema preko vzorca svojih uporabnikov. Njene meritve so torej bolj zanesljive pri visokem obisku, kar je prikladno saj iščemo najbolj obiskane spletne strani.

Druga dilema je, ali nas zanimajo najbolj obiskane slovenske spletne strani, ali najbolj obiskane spletne strani, ki jih obiskujejo slovenci. Slednjega podatka od MOSSa ne moremo dobiti, lahko pa ga dobimo od Alexe.

Najbolj obiskane slovenske spletne strani

Partis.si

Če je verjeti Alexi, je najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji Partis. Njen globalni alexa rang je 7,463 na dan, ko nastaja tale prispevek. Za primerjavo ima – po Alexi – druga najbolj obiskana stran v Sloveniji globalni rang 7,756.

24ur.com

Druga najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji je po pričakovanjih 24ur.com Na Alexi ima sicer slabši Slovenski rank kot rtvslo.si, a ima boljši globalni rang, kar se ujema tudi z meritvami MOSS.

Rtvslo.si

Rtvslo.si na tretjem mestu ni nobeno presenečenje, saj je vsidrana na solidno drugo mesto v MOSSu. Njen sledilec, Siol ima globalni Alexa rang kar za dvatisoč mest slabši.

Siol.net

Siol.net se po MOSSu uvršča na tretje mesto, medtem ko je njegov slovenski Alexa rang 9 globalni pa 10,405.

Bolha.com

Na petem mestu pride do prvega večjega razkoraka med MOSSom in Alexo. Toda če v MOSSu strani razvrstimo po številu ogledov in ne po številu obiskovalcev vidimo, da ta razporeditev drži. Globalni Alexa rang Bolhe je celo za nekaj mest boljši od Siolovega saj znaša 10.017 ker pa jo tako Alexa kot MOSS uvrščata pod Siol. Po drugi strani pa je Alexa rang spletne strani zurnal24.si, ki se po MOSSu uvršča nad bolho, kar za 10.000 mest slabši.

Na seznamu 50 najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani, ki niso vključene v MOSS, so med drugim še:

 • Avto.net
 • Gov.si
 • Mimovrste.com
 • Enaa.com
 • Uni-lj.si
 • itd.

Najbolj obiskane spletne strani v Sloveniji

Za razliko od prejšnjega seznama, se na tem nahajajo vse spletne strani, ne glede na poreklo medija. Strani torej, ki jih Slovenci največ obiskujemo. Podajam samo vrstni red, brez komentarjev.

 1. Google.com
 2. Youtube.com
 3. Google.si
 4. Facebook.com
 5. Partis.si
 6. Rtvslo.si
 7. 24ur.com
 8. Wikipedia.org
 9. Siol.net
 10. Bolha.com

Viri podatkov

Podatke si lahko ogledate in ocenite tudi sami:

Naslovna slika: Pixabay