Kako deluje Partis, najbolj priljubljena slovenska spletna stran?

Ste že slišali za Partis? Velika verjetnost je, da ga uporabljate tako kot mnogi slovenci. Toda Partisa ne boste našli na seznamu najbolj obiskanih spletnih strani, ki ga vsak mesec objavi MOSS, čeprav ima na Aleksi rank 5 v Sloveniji (takoj za facebookom) in globalni rank 7.919 v času ko to pišem.

Če boste odprli partis.si ne boste videli prav veliko. Le prijavni obrazec. Pod prijavnim obrazcem je še nekaj povezav, med drugim tudi na njihov wiki, kar je velik napredek, saj imate možnost zvedeti, za kaj na strani gre še preden se registrirate. V preteklosti tega dolgo ni bilo.

Kaj je Partis?

Za tiste, ki tega še ne veste naj povem, da je Partis t.i. torrent tracker. Poenostavljeno povedano gre za stran, ki omogoča izmenjavo datotek, podobno kot svetovno bolj znana stran The Pirate Bay.

Verjetno se sprašujete, če je to sploh legalno. Seveda je povsem legalno, saj ves internet temelji na izmenjavi datotek, le da gre v primeru klasičnega http protokola (ki ga uporabljate, ko to berete) za bolj enosmerno izmenjavo, pri kateri strežnik pošlje odjemalcu zahtevano datoteko, medtem ko so pri P2P protokolu, ki stoji za torrenti datoteke porazdeljene po odjemalcih, ki hkrati igrajo vlogo strežnika in odjemalca. Takšno omrežje je lahko veliko hitrejše in cenejše, hkrati pa ga praktično ni mogoče nadzirati.

Potem ko se včlanite v Partis, se morate opremiti še z odjemalcem za bitorrent povezave. Med bolj popularnimi sta uTorrent, qBittorrent, uporabniki Linuxa poznajo Transmission, priljubljen je tudi Vuze, obstajajo pa tudi bolj obskurni, kot je npr. FatRat.

Stroga pravila skupnosti

Partis je znan po tem, da ima zelo stroga pravila skupnosti. S tem poskrbi da ta relativno majhna skupnost ne razpade. Torrenti namreč ne morejo obstajati, če ne obstaja zadostno število sejalcev. Partis od vas zahteva, da vaše razmerje med sejanjem in in jemanjem znaša 1 ali več in s tem zagotavlja dovolj veliko število sejalcev.

To pravilo je sicer nujno in odganja tiste, ki bi želeli le jemati ne da bi dajali. Žal pa je to pogosto ovira za povsem legitimne uporabnike, ki imajo slabši dostop do interneta. Če po tem, ko ste prenesli neko datoteko na svoj računalnik slednjega ugasnete, si prav lahko prislužite blokado. Vaš namen, da s sejanjem nadaljujete naslednji dan ne pomaga. Računalnik pač ne vidi drugega kot številke.

Prednost pred tujimi trackerji

Poleg tega, da imate pri Partisu slovenski uporabniški vmesnik, je verjetno ena večjih prednosti ta, da lahko najdete jezikovno specifične datoteke. Skoraj vse, kar najdete na Partisu lahko najdete tudi neposredno z iskalnikom, ki vam ga nudi program qBittorrent. Za to ni potrebno, da bi bili včlanjeni v neko skupnost. Težko pa boste na tujih trackerjih dobili datoteke v Slovenskem jeziku.

Čeprav trackerji niso nujno namenjeni izmenjavi piratskih datotek, pa lahko brez večjega tveganja rečemo, da se v 90% primerov uporabljajo prav za to. Dokler trg ne bo našel legitimnega načina, ki bo po sprejemljivi ceni omogočal dostop do avtorskih vsebin na internetu, je prihodnost Partisa zagotovljena. Na torrentih namreč najdete tudi vsebine, ki se jih od distributerjev sploh ne da dobiti. S tem, ko nekateri distributerji in imetniki materialnih avtorskih pravic ne omogočajo dostopnosti, četudi proti plačilu, za vso kulturno dediščino, vzpodbujajo in legitimizirajo obstoj torrentov.