Varno investiranje v programe z visokim donosom

Sanjskih poslov, ki vam jih ponujajo vsevprek po internetu in drugod je veliko. Se splača investirati? Kako ravnati, da bo investicija varna? Kaj poleg investiranih sredstev še tvegamo in kako ravnati, da bomo mirno spali? Na ta vprašanja in na vprašanja, ki jih vse pogosteje dobivam v obliki komentarjev na moje prispevke o Global Penzion Planu, skušam odgovoriti v temle pirspevku.

Ko gre iz meseca v mesec vse bolj na tesno, zadetki na lotu pa ne presegajo štirice, ko si človek v turobnih in deževnih dneh zaželi odpotovati kam na lepše, takrat se še posebej omamno slišijo ponudbe sanjskih poslov, ki na nas kar dežujejo. Na tone jih prejmemo preko emailov, nudijo nam jih spletne strani in nenazadnje tudi prijatelji in znanci. Nekaterim se preprosto ni mogoče upreti. Prav. Toda: previdno.

1. Kako ločiti zrnje od plev

Glede tega se sicer odločamo vsak po svoje. V tem smo si različn. Pa vendar obstaja nekaj zanesljivih pravil:

  1. Vse kar pride z neželeno pošto (spam), je smiselno zavreči. Neželena pošta je že sama po sebi goljufiva in tudi nezakonita. S tem v zvezi bi svetoval, da nikoli ne klikate na povezave v sporočilih neznanih pošiljateljev.
  2. Ponudbe neznancev: sicer pašejo v neželeno pošto, a niso vedno pravilno uvrščene. Še posebno v primerih pisem ali emailov, ki prihajajo iz Nigerije, gre vedno za goljufije.
  3. Epoštna obvestila ali bannerji, da ste dobili glavni dobitek na loteriji so za zavreči. Ponavadi je to umazan način raznih spletnih igralnic, da pridejo do novih strank.
  4. Denarne verige: denarne verige (piramide) so nezakonite. S sodelovanjem v denarnih verigah ste sokrivci.
  5. Pranje denarja: bodite pozorni kadar nekdo “deli dobiček”, da bi se izognil obdavčitvi ali kadar vam predlagajo del dobička za transfer sredstev preko vašega računa: tovrstne ponudbe so znane goljufije poleg tega pa je to nezakonito in marsikje zelo visoko kaznjivo.

2. Sami preučimo ponudbo

Za vaših 800€ na mesec (ali več, ali manj) se kar pošteno nagarate in se vam to zdi povsem logično. Pogosto pa se dogaja, da ljudje za investicijo, ki naj bi nam prinesla nekaj deset tisoč evrov v relativno kratkem času, niso pripravljeni narediti nič več kot to, kar od njih zahteva tisti, ki “sanjsko ponudbo” prodaja.

Preučite posel, v katerega se spravljate. Preberite čim več o njem, pri čemer je internet skoraj neskončna baza podatkov o skoraj vsem. Pozanimajte se tudi pri prijateljih izven kroga, ki posel ponuja. Predvsem takih, ki imajo s tem v zvezi primerno izobrazbo. Vzemite si čas za razmislek.

Če vam tisti, ki posel ponuja pravi, da se morate odločiti na hitro vedite, da to pravi zato, ker si stranke težko pridobi. Gre za staro tržno potezo, ki sama po sebi ni goljufiva, je pa zavajajoča. To je način pritiska, na katerega ne nasedajte.

Načeloma je bolje, da se v posle, ki jih ne razumete vsaj malo, oz. ki vam niso jasni niti potem, ko so vam jih objasnili, raje ne spravljate. Ne mislite, da ste neumni vi: če ne razumete ponavadi pomeni, da je zadeva skrajno za lase privlečena.

3. Pretehtajte ponudbo

Če se vam ponudba zdi smiselna, je čas da razmislite o tem, koliko je tvegana in ali ste pripravljeni to tveganje sprejeti. Pri tem velja zlato pravilo investiranja: TVEGAJ SAMO TOLIKO, KOLIKOR SI LAHKO PRIVOŠČIŠ IZGUBITI.

Pri oceni tveganja je smiselno razmisliti o vsaj dveh ali treh scenarijih. Prvi je seveda optimističen: vse bo šlo, kot obljubljajo in obogateli bomo. S tem načinom razmišljanja ponavadi nimamo težav.

Druga možnost je srednja: vse ne bo šlo po maslu ampak vsaj izgubil ne bom veliko.

Možnost, na katero marsikdo pomisli in se pri njej ustavi, saj jo smatra za pesimistično zato izpusti resnično pesimistično možnost, ki je tretja: kaj če gre vse narobe in vse izgubim.

Ta možnost je vredna temeljitega razmisleka: če izgubim, bom preživel? Si lahko privoščim izgubiti? Me bo to v življenju drago stalo? Kaj bo z mano če izgubim?

Če so odgovori podobni grozljivki ali socialni drami, potem je bolje, da se v posel ne spravljate. Če pa je vse v mejah izgubljenega ponosa in enomesečnega odrekaknja najljubši razvadi, potem je morda vredno tvegati.

Spet vas bodo ponudniki sanjskih poslov in tudi mnogi drugi skušali prepričati, da negativno razmišljanje prinaša negativne rezultate. To je marketinška poteza, ki je postala že splošna vraža in tak mit, da mnogi vanj dejansko verjamejo. Resnica je, da nesrečo prinaša predvsem nespametno ravnanje in ne-razmišljanje, zavračanje razuma v zadevah, za katere je razum nujno potreben.

Kar pa je res in zagovarjam tudi sam, je to, da ko enkrat tveganje pretehtate in se odločite da je sprejemljivo,  o možnem negativnem izidu ne razmišljate več brez potrebe. Odločili ste se, da ga sprejmete, tako bodi. Toda pozor: to ne pomeni, da se med poslom situacija ne more spremeniti. Če se, potem je čas za nov tehten razmislek o tem, ali je novo tveganje še vedno dovolj majhno, da si ga lahko privoščimo. Če je odgovor ne, lahko posel tudi opustimo in se zadovoljimo s tisto srednjo varianto.

4. Kdo za poslom stoji

Vsi uspešni in vesti poslovneži vedno preverjajo boniteto poslovnega partnerja. Zgledujte se po njih, če želite uspeti.

Boniteta pomeni, kdo sploh to ponuja in kaj vemo o njem. Kakšne so njegove reference v preteklosti, s kom vse je že sodeloval in kaj vse je že dosegel. Če kje možno, kakšno je njegovo trenutno stanje …  Ali je na kakšnih črnih listah, je kakorkoli omadeževan, kakšne so govorice …

Boniteto seveda preverjamo pri zunanjih virih. Mnogi se z referencamin hvalijo sami, a temu ni za zaupat.

Nekdo, ki ponuja nek sanjski posel na področju, s katerim se prej nikoli ni ukvarjal npr. ima zelo slabo boniteto.

Pri preverjanju bonitete pride zelo prav Google, pa tudi Google news in Google blog search.

5. Previdno vstopite

Eno je to kar vam ponujajo, pogosto pa je to, kar v resnici dobite, nekoliko drugače.

Ko ste se torej odločili, da ponudbo sprejmete, bodite skrajno previdni na vse listine in vse kar prejmete od ponudnika. Preberite vse, predvsem pa tisto, kar je natiskano najbolj na drobno.

Primerjajte to, kar imate v rokah s tem, kar so vam ponujali. Če se premalo ujema je čas za ponoven razmislek: nazaj na točko 2.

Na spletnih straneh NIKOLI ne preskočite strani z licenco, pogoji in pravili, pod katero je ponavadi kvadratek s pripisom I Agree, ki ga morate odkljukati. Če česa ne razumete se posvetujte z nekom, ki dobro razume jezik in če vam kaj ni všeč, kontaktirajte osebo, ki vam posel ponuja in zahtevajte razlago. Ni slabo, če se že v tem stadiju posvetujete s pravnikom, ki vam objasni odgovornosti, ki jih s spejeto licenco ali pogodbo sprejemate.

Če boste to počeli sami bodite pozorni na to, kako pogodba ščiti vas in kako drugo stranko. Oboje naj bi bilo vsaj približno v ravnotežju. Če si stranka pridržuje čisto vse pravice, vam pa ne prizna nobene ali pa se vam zdi, da vam jih priznava premalo, se posvetujte še s kom, ki se na to razume.

Skratka, ne dovolite da vam kdo kaj podtakne. 

6. Pazite na svoje osebne podatke

Kot sem že pisal tukaj, je varnost osebnih podatkov zelo pomemben dejavnik, lahko majhna tveganja spremeni v velika. Mnogi ponujajo posle zgolj zato, da pridejo do vaših osebnih podatkov, lep primer tega so npr. “Nigerijski posli”.

Glede osebnih podatkov velja to zlato pravilo: NIKOLI NE IZDAJ SVOJIH PODATKOV NEKOMU, KI SE SAM NE IDENTIFICIRA.

Za sklep pogodbe so ponavadi potrebni osebni podatki. Vedno najprej zahtevajte besedilo pogodbe (v katerem mora biti jasno opredeljena stranka, s katero pogodbo sklepate) in šele nato osebne podatke izdajte tudi sami. Tisti, ki posel ponuja se je dolžan prvi predstaviti!

Dobro je uporabnost podatkov omejiti na posamezni posel, kot je to lepo opisal Zdenko v enem od svojih komentarjev (citiram):

Da se izognete morebitnim nadaljnim uporabam ali celo zlorabam svojih dokumentov, svoje dokumente SKENIRAJTE ali FOTOGRAFIRAJTE, ne jih FOTOKOPIRAT!
Zakaj?
Sken (ali digitalni posnetek) dokumenta odprite kot JPEG datoteko v kakem softwareu za digitalno obdelavo fotografij (Adobe PhotoShop, CorelDraw …) in NA (ne OB!) dokument, seveda na del le-tega, ki ni pomemben zaradi podatkov samih, z jasnimi in dovolj velikimi tiskanimi črkami napišite/vtipkajte “COPY – FOR “[naziv stranke]” USE ONLY!”. Besedo “COPY” vtipkajte še prek svoje fotografije na dokumentu, seveda tako, da obraz ostane jasen in prepoznaven. Ta tekst naj prek dokumenta poteka pod določenim kotom, nikakor ne vzporedno z dokumentovim tekstom ali pravokotno nanj. Če storite tako, lahko varno oddate tudi barvno kopijo dokumenta. Priporočam tudi, da oddate “najmanj pomemben” dokument od vseh (če se lahko tako izrazim …); to naj bo vozniška (…), vsekakor pa se izogibajte pošiljanju kopij osebne izkaznice ali potnega lista.
(…)

7. Podpis pogodbe

Karkoli podpišete lastnoročno najprej temeljito preberite in dajte v preglet kakemu odvetniku. Odvetniki niso tako dragi, obstajajo pa tudi taki, ki nudijo brezplačno pravno pomoč.

Odvetnik naj vam obrazložil vse vidike tveganja, vaše obveznosti in  pravice, morda tudi možne zaplete. Vedeti pa morate, da se odvetnik ne bo odločil na vašem mestu in da se najverjetneje ne bo jasno izrazil za ali proti. O tem se morate na podlagi posveta odločiti sami.

8. Spremljajte posel

Sami dnevno spremljajte posel. To je bolj učinkovito, kot sanjarjenje o bogati prihodnosti.

Spremljajte vse, kar vam je dosegljivo in tudi boniteto partnerja. V času interneta je to veliko preprosteje saj imate prek Googla brezplačen kliping: greste na stran Google news, vtipkate ime posla ali partnerja v poslu v iskalno polje in dobite rezultat zadnjih novic na to temo, na dnu Google ponuja “Latest news” on Google Alerts in na to se lahko naročite (ali na rss feed v naslovni vrstici). Enako velja za Google blog search. Blogi so sicer lahko nekoliko manj zanesljivi a ponavadi tudi bolj zgodnji in zgovorni viri informacij.

9. Obveščajte druge

To je seveda opcija, dobro pa je, da o vsem, kar izveste novega obveščate druge. Na ta način bomo prevare skupaj hitreje odkrili in izkoreninil.

Obveščate lahko na raznih forumih, ali pa ustvarite svoj lasten blog.  Tudi komentar na tem blogu je ena možnost.

10. Zakaj že?

Če je posel propadel in ste ravnali pravilno, niste izgubili več, kot ste pričakovali. Življenje teče dalje.

Zavedajte se, da ste zgubili le denar, ki ste ga vložili in ne tistega, ki ste ga pričakovali!!

Če vam je uspelo čestitam. Upam da veste, kaj boste z denarjem. Zavedajte se, da denar ne pomeni sreče, pomeni pa manj skrbi z materialno stranjo življenja. Če ste bogati, se lahko brez skrbi bolj posvetite duhovnosti in pomagate ljudem, da ta svet naredimo še lepši kot je … in to v vsem udobju in brez odrekanja za vas.

Nov posel? Seveda, zdaj znate.

Sem kaj pozabil? Obvestite me! Vesel bom komentarjev, dopolnitev, ugovorov, zmerljivk, in opozoril na posle, ki so se izkazali za prevare, kot tudi na take, ki so uspešni.

Vso srečo!