Googlov brskalnik Chrome

O Googlovem brskalniku so že nekaj časa krožile špekulacije, Google sam pa jih je komentiral v stilu “lotevamo se pač vsega, kar se nam zdi zanimivo”. Nekateri so ugibali, da se bo, po Gmailu preprosto imenoval Gbrowser, toda kdor pozna in razume skrben Googlov marketing ve, da se to vse preveč slabo sliši in predvsem, da ni dovolj mednarodnega značaja. Beta verzijo Googlovega brskalnika smo pred tedni v resnici dobili in imenuje se Google Chrome. Prve vtise uporabe si lahko preberete v temle prispevku.

UporabGoogle Chromeniški vmesnik Chroma je do skrajnosti poenostavljen. Kronski del poenostavitev pa je največja Googlova inovacija: Omnibar. Pri Googlu so očitno ugotovili, da mnogi pri brskalnikih ne ločijo naslovne vrstice od iskalne vrstice in tudi naslov spletne strani vtipkajo v iskalno vrstico, zaradi česar do strani dostopajo posredno preko Googla. Omnibar je vrstica, v katero lahko vtipkate naslov spletne strani ali iskalno frazo. Ves čas pa se Omnibar trudi najti to kar iščete, še preden stvar odtipkate do konca, pri čemer išče po straneh, ki jih pogosto uporabljate, zgodovini, zaznamkih in nenazadnje tudi svoji bazi podatkov. Če ste uporabnik Firefoxa 3.0, potem se vam to ne bo zdelo tako strašansko novo. Tudi nova naslovna vrstica Firefoxa 3.0 upošteva pri tipkanju zgodovino spletnih strani in zaznamke. Google gre seveda še dlje, kajti tehnologija mu omogoča, da vam poleg vsega ostalega sugerira tudi pogosto uporabljene iskalne nize. Iskanje z Googlom je vsekakor najbolj udobno prav z brskalnikom Chrome, kar bi skorajda pričakovali.

Če se boste odločili preizkusiti Google Chrome boste prijetno presenečeni nad preprostostjo in nevsiljivostjo inštalacije in migracije z drugega brskalnika. Chrome vas bo ob inštalaciji vprašal iz katerega brskalnika naj sname zaznamke, zgodovino in ostale informacije, kot so shranjena gesla itd., hkrati pa se ne poskuša vsiliti kot privzeti brskalnik. Ko ga boste prvič zagnali, bo tako poznal že vse vaše brskalne navade in gesla, ki ste jih vi že zdavnaj pozabili, saj se zanašate na to, da si jih namesto vas zapomne Firefox (ali IE).

Chrome screenshotPri Chromu si ni potrtebno razbijat glave, katero stran boste nastavili za privzeto (domačo). Prav tako vam za domačo stran ne nastavi Googlove spletne strani, kar bi lahko pričakovali. “Domača stran” Chroma je t.i. “speed dial” (hitro izbiranje), ki sem ga opisal že v članku o Operi, pri čemer pa gre Google spet dlje saj nastavi v hitri izbor devet najbolj pogosto obiskanih strani in jih tudi dinamično spreminja. Hkrati je na vstopni strani tudi zadnjih devet zaznamkov.

Upravljanje z zaznamki je pri Chromu podobno kot pri Firefoxu 3.0. Stran dodate med zaznamke s klikom na zvezdico ob naslovni vrstici pri čemer imate možnost zaznamek spraviti v eno od map z zaznamki. V tem pogledu je Firefox 3.0 korak dlje, saj ob dvakratnem kliku na zvezdico omogoča tudi vpis oznak za zaznamek. Kot se je izkazalo v času aplikacij Web 2.0 pa so oznake veliko bolj uporabne kot hierarhična razporeditev v obliki map, saj so bolj intuitivne.

Seveda Chrome kot vsak sodoben brskalnik uporablja zavihke. Oblikovno so zavihki nekoliko drugače (bolje) rešeni, saj so nad naslovno vrstico, pravzaprav čisto na vrhu. Za zadnjim zavihkom s klikom na + odprete nov zavihek (podobna rešitev kot pri Operi), kar pri Firefoxu 3.0 manjka.

Google se je pri Chromu potrudil, da bodo prav njegove aplikacije Google documents in Gmail najbolje delovale, slednje pa ekstenzivno uporabljajo javascript. Tako se je Google odločil, da bo kot prikazovalni stroj namesto Gecka uporabil WebKit, ki slovi po tem, da izredno hitro izvaja javascript. WebKit je odprtokodna aplikacija, ki jo uporablja tudi Appleov Safari in se vsebolj uporablja kot alternativa Firefoxovemu Gecku, katerega razvoj je začel že davni Netscape in ga pogosto kritizirajo zaradi njegove okornosti in počasnosti.

Pri izdelavi Chroma so torej spretno združili najboljše izume Firefoxa, Opere in Safarija in jih dodatno nadgradili. Kljub vsemu pa pogrešam nekaj meni ljubih in celo nujno potrebnih možnosti. Firefox me je razvadil s hitrim iskanjem po strani, prav tako pa pri Chromu pogrešam možnost odpiranja strani RSS in Atom. Morda bom kaj pogrešal še kasneje, ko ga bom kaj več uporabljal. Zaenkrat tudi še nisem zasledil razširitev in dodatkov za ta brskalnik, a glede na to, da gre za odprtokodni projekt, se bodo slednji gotovo pojavili, ko bo Googlov brskalnik pridobil na popularnosti.

Chrome je, tako kot večina Googlovih programov, že na voljo v Slovenščini, ne pozabite pa, da gre zaenkrat za Beta verzijo, ki je namenjena testiranju in ima bržkone še veliko pomanjkljivosti in napak. Vsekakor priporočam vsem, predvsem pa naprednim uporabnikom, da ga testirate.

Google chrome lahko prenesete na svoj računalnik tukaj.

5 Comments

  1. Chrome je odličen in tudi ta zapis o njem je sijajno natančen, podroben in uporaben. Pravzaprav ima Chrome eno samo napako (okej, razen tega, da se sesuva) – namreč, da je čisti spyware, ki nenehno zbira podatke o uporabniku in straneh, po katerih brska, ter jih pošilja Googlu. 🙂

  2. @Tuco:
    Kar praviš ni iz trte zvito. Mnogi kritizirajo Chrome prav zaradi tega. Ko bom imel čas stvar nekoliko raziskat, morda napišem update.

    Torej vsem, ki ste vsaj malo paranoični NE priporočam inštalacije Chroma do nadalnjega. Sami si oglejte in precenite tele linke:

    http://www.google.com/search?q=goog

  3. Google Chrome uporablja WebKit za izrisovanje strani (XML in CSS), ne pa tudi za izvajanje Javascripta! Za javascript so razvili svoj engine pod imenom V8 kolikor vem 🙂

  4. Meni je chrome izredno dovršen, sploh ta odlična uporaba prostora, preprostost, čistost.. ampak moti me, ker je od googla. Iskalnik, email, brskalnik? Koliko podatkov se tako lahko izbrska.

Comments are closed.