Global Pension Plan – priložnost ali prevara

V tem članku opisujem, kaj je Global Pension Plan in skušam kar se da objektivno ugotoviti ali gre res za enkratno poslovno priložnost, ali preprosto za nov nateg. Stvar se vsekakor splača preveriti in podrobneje opisati, saj o tem na slovenskem spletu še nisem zasledil zapisov, ki bi morebitnim vlagateljem ponujali več informacij. 

Na kratko: Organizator obljublja, da bo vsem članom, ki bodo za določeno zavarovalniško transakcijo “posodili” svoje ime izplačal55.000€. Sodeluje lahko vsak, ki še ni star 67 let in plača članarino v višini 30€. Število sodelujočih je omejeno na 100.000 in akcija se začne šele, ko bo to število doseženo. Za vsakega novega člana, ki ga pritegnete k sodelovanju, pa se izplača bonus v višini 2000€

Transakcija deluje takole:

 • Organizator pokojninsko zavaruje vakega sodelujočega za zavarovalno vsoto 200.000€, kar stane v povprečju 41.000€
 • S pomočjo zavarovalne police je možno pri banki najeti kredit v višini 60% zavarovalne vsote, kar znaša 120.000€
 • S tem kreditom se pokrije strošek zavarovalne police 41.000€ + izplačilo članom 55.000€, preostanek pa za bonuse.
 • Ob zapadu zavarovalnih polic v plačilo prejme organizator 200.000 € za vračilo banki.

Vaš edini strošek je torej 30€, ki bodo porabljeni za administrativne stroške …

Tako sem to jaz razumel, lahko pa si sami preberete tukaj. To sicer ni uradna stran, toda uradna stran je zadnje čase precej nedosegljiva.

No … tako sem razumel po tem, ko sem si stvar pogledal na spletu, prej so mi tisti, ki novačijo ljudi v realnem svetu tvezili razne, po večini nekonsistentne, zgodbe v katerih so omenjali celo švicarske banke, članarino pa so povišali kar na 50€ … hmm …

Če bi prejel email, ki mi ponuja Global Pension Plan, bi ga brez razmišljanja uvrstil pod SCAM ne da bi ga sploh prebral. Tako pa mi ga je ponujala resna gospa srednjih let, ki je bila zelo prepričana in zato tudi prepričljiva.

Razen tega, da se stvar sliši preveč lepo, da bi bila resnična, moram verjetno podati še kak boljši argument proti.

Najprej argumenti, ki izhajajo iz izračuna. 

 1. Izračun se izide zato, ker v njem niso upoštevane obresti. Vsaj ne dovolj visoke. Povprečna zavarovalna doba, ki jo pri izračunu upoštevajo organizatorji je 35 let. Če izplačilo kredita znaša 120.000€ znaša znesek za vračilo z obrestmi po 35 letih pri zelo ugodni obrestni meri znašal blizu 300.000€ in bo 200.000 premalo
 2. Najem kredita za vse člane pomeni 100.000×120.000€= 12.000.000.000 € z besedo dvanajst miljard evrov. Kredite v tej višini ponavadi najemajo države za izgradnjo infrastruktur … Prav tako ni vsaka banka sposobna izplačati tak kredit, sploh pa ne za nenavadne finančno-zavarovalniške špekulacije.
 3. Od 100.000 ljudijih bo do 67. leta statistično vsaj 5% umrlo, polna zavarovalna vsota pa se izplača ob doživetju.

Kdo stoji za tem?

 1. Ste se vprašali, kdo stoji za tako megalomansko finančno transakcijo? Iz spletne strani globalpensionplan.net ni mogoče razbrati podatkov o podjetju in posameznikih, ki stojijo za tem. Nobenega naslova, kaj šele telefonske številke ni.
 2. Kdor se malo bolj spozna na splet ve, da je možno dobiti podatke o tem, kdo je registriral določeno domeno s pomočjo bazewhois. Toda za domeno globalpensionplan.net je edini podatek ta:
  WhoisGuard
  WhoisGuard Protected

  Kar pomeni, da se je tisti, ki je domeno registriral posebej potrudil, da njegovih podatkov ne bi bilo mogoče izslediti.

 3. Prav tako je nemogoče izvedeti, katera zavarovalnica bo izpisala rekordno število polic enemu zavarovalcu in katera banka (ta mora biti res velika in svetovno znana, glede na znesek) bo odobrila ta megalomanski kredit.
 4. Članarino je možno plačati le preko sistema e-gold, ki je popolnoma netransparenten ali bančna nakazila na tri različne račune v eksotičnih deželah. Le zakaj ni možno plačati s preprostimi in priznanimi sredstvi, kot so visa, mastercard … sploh, če naj bi za tem stala banka?

Sem povedal že dovolj? 

Seveda je znesek vplačila le 30€ in to je majhna zguba … pa je res? Prijavite lahko namreč vso družino, otroke, vnučke, dedke, babice … če ste dovolj pohlepni, vas bo finančna priložnost mimogrede stala nekaj sto evrov. Bolje bi bilo, če bi jih podarili tistim, ki jih res potrebujejo, kot pa spletnim prevarantom.

To pa še ni vse. Kljub temu, da se organizatorji ne predstavijo, od vas zahtevajo osebne podatke. Pravilo varnosti v sodobnem svetu pa pravi: nikoli ne izdaj osebnih podatkov, če ne veš, komu jih daješ in zakaj jih bo rabil. S tem, ko imajo prevaranti vaše osebne podatke, se v resnici lahko šele začnejo prave prevare, ki vas ob nepazljivosti mimogrede stanejo še veliko več kot 30€. Možnosti so sicer omejene a pozor! Predvsem ne podpisujte ničesar, če pa že, se posvetujte prej z dobrim odvetnikom.

Moj zaključek se glasi nekako takole: Global Penzion Plan je klasična prevara in upam da se z njo že ukvarja tudi interpol.

Vsem, ki še niste nasedli: ne nasedajte.

Vsem, ki ste že: najverjetneje se bodo prevaranti zadovoljili z 3.000.000€, ki jih bodo potegnili neposredno in se ne bodo ukvarjali z nadaljnimi manipulacijami. Bodite le pozorni na pošto, ki jo prejemate iz tujine. Čisto mogoče je, da boste kar naenkrat začeli prejemati razne obljube čudežnih dobitkov na mednarodnih loterijah ipd. … boste vsaj vedeli odkod prihaja. Toda POZOR: prevarantom manjka le še vaš podpis, zato se ne odzivajte na nič od tega.

Vsem, ki novačite: nehajte s tem. Vaš položaj je najbolj nezavidljiv, saj ste lahko tarča tožb in prijav policiji. Glede na to, da gre za majhne zneske, tožb najbrž ne bo, a če vas obdolžijo prevare oz. sodelovanju pri prevari vam grozi zaporna kazen.

To je vse. Upam, da sem koga razsvetlil. Če imate dodatna vprašanja ali komentarje: komentiranje je odprto.

Viri:

 Nadaljevanje v člankih:

Global Pension Plan – znova

(Ne)varnost osebnih podatkov