Googlovi grehi

O Googlovem Chromeu se govori, da je vohunsko orodje oz. spyware. 21. septembra letos je Google dodal na seznam nevarnih strani vse, ki uporabljajo dinamično domeno mine.nu (med njimi je tudi vremenska postaja Koseze), uspešna spletna stran sourcetool.com, ki je močna konkurenca Googlovemu partnerju business.com je nenadno padla v iskalnih rezultatih. Kaj vse to pomeni za Google in kaj to pomeni za svetovni splet?

Dejstvo je, da je Google monopolist in dejstvo je tudi, da se tega bolj in bolj zaveda. Vsi zgoraj navedeni incidenti so le delček mozaika, ki pričajo, da se dobri stric Google zna obnašati tudi zelo nonšalantno in z viška svoje monopolističnega položaja.

Možnosti orodne vrstice GoogleDa Google dokončno postaja podoben Micro$oftu sem spoznal, ko sem inštaliral posodobitev Googlove orodne vrstice za Firefox. Kak dan kasneje kliknem na povezavo tipa “mailto” torej na email naslov objavljen na spletu, pričakujoč, da se mi bo odprl moj privzeti program za email Thunderbird. Pa se ni. Odprla se je moja Gmail stran. Halo?! Rdeč od besa (sovražim če mi kdo ali kaj spremeni nastavitve) grem pogledat pod privzete programe v Firefoxu in ugotovim, da je Thumderbird še vedno nastavljen kot privzet za povetave tipa mailto. Resno zaskrbljen krem brskat po nastavitvah orodne vrstice Google in ugotovim, da je odkljukano Send with Gmail v More/Page tools, kar povozi originalno Firefoxovo nastavitev privzetega programa. Doslej si je le Mikro$oft privoščil takšno “prijazno” ugibanje mojih želja, ne da bi me pobaral, če mi je to sploh všeč.

Po drugi strani vidimo, kako Google počasi prodira v vse sfere. Vse več slik se hrani na spletu s pomočjo programa Google Picassa, program Google docs dela na tem, da bi ljudje vse več dokumentov hranili na spletu, kar mnogi v praksi že počnejo s pomočjo programa Gmail. Google vam prijazno pomaga, da med vsemi vašimi dokumenti, dopisovanji, slikami, videi (ja Google je kupil Youtube), najdete tisto, kar ste iskali. Seveda je vse to vaša zasebna last in je vaša zasebnost spoštovana, le da mora Google, če vam hoče pomagati pri iskanju vse to poindeksirati. pa smo tam …

Če uporabljate brskalnik Chrome ali orodno vrstico Google za IE ali Firefox, potem Google zelo dobro pozna vaše brskalne navade in vam zna servirati ustrezne reklame na straneh, ki jih obiskujete. Ste že opazili, da se na nekaterih spletnih straneh pod GoogleAdds prikazujejo različne reklame glede na to, ali ste na svojem ali na katerem drugem računalniku? Ste opazili tudi, da so rezultati iskanja z Googlom pogosto različni, glede na to čigav računalnik uporabljate?

Vse to Google seveda izkorišča v poslovne namene, kar mu ni za zamerit, konec koncev je vse to, kar nudi “brezplačno”. Toda kdo mi lahko garantira, da Googla nimajo v rokah tudi kakšne vohunske združbe. Google je odlično orod(ž)je industrijske, ekonomske, socialne in politične špijunaže v rokah američanov. Kolikor vem, lahko v primeru in za potrebe vojne Amerika zaseže resurse Ameriških podjetij, seveda proti primerni odškodnini in ker Bush že nekaj let razlaga, da je Amerika v vojni (proti terorizmu), je dokaj verjetno komu in čemu Google služi … Amerika pa je pogosto (preredko) v konfliktu tudi z Evropo, k sreči le verbalnem in ekonomskem.

Zadnji a nezanemarljiv problem pa je vendarle to, kar Google počne najbolje: iskalni rezultati. Njegovi algoritmi so sicer za vse enaki, a problem je v tem, da so tajni. Tako kot spletni strani sourcetool.com se lahko zgodi komurkoli. Google lahko sistemsko poskrbi, da se vse strani z določenimi besednimi povezavami na dnu milijonov rezultatov in s tem vpliva na to, kaj ljudje na internetu najdejo in posledično berejo/gledajo. Sistemsko se to še ni zgodilo, je pa možno. Če bi npr. hoteli narediti uslugo Georgeu Bushu, bi lahko vse strani, s ključno besedo George Bush, ki hkrati vsebujejo besede “bullshit”, “liar” in kar je podobno negativno nastrojenega uvrstili na konec milijonskega seznama zadetkov pod “George Bush”. Še enkrat: to se zaenkrat k sreči ne dogaja.

Seveda je povsem logično, da se Google obnaša kot monopolist, če to je. Kapitalistični ekonomski sistem družbe sili k čim bolj racionalnemu in optimiziranemu poslovanju, to pa je za monopolista ravno monopolistično obnašanje. Zato Google ne gre obsojati za to kar je. Je pač kar je in ima tako dobre kot slabe strani. Kar me moti je pomanjkanje alternative in kar me najbolj moti je pomanjkanje Evropske alternative. Trenutno je edina konkurenca Googlu Yahoo, ki pa je še do nedavnega kot iskalnik tudi sam uporabljal Google in ki je prav tako ameriški. Sprašujem se, zakaj se tu Evropa ne zbudi?Ali Evropa še ni ugotovila, da gre za strateško panogo? Čas je, da se končno začne razvijati Evropska alternativa Googleu in to izdatno podprta z evropskimi sredstvi vsaj do trenutka, ko bo Googleu sposobna konkurirat sama.

7 Comments

 1. Google je res postal en veliki brat, samo jaz verjamem v trg. Če bo delal slabo, manipuliral in prirejal rezultate se bo našel kak iskalnik, ki tega ne bo počel in se bodo uporabniki preselili. Evropska z našimi davki podprta alternativa se je pa že razvijala, pa iz nje ni bilo nič…itak.

 2. V trg na katerem brezplačni openoffice.org ne more premagati veliko predragega Micro$oft Officea žal ne morem verjeti. Več kot en dokaz imamo, da trg ne opravlja funkcije kot bi jo moral. Še celo tržno najbolj naravnana Severna Amerika se zaveda, da je monopol smrt za trg in zato monopole sistemsko razbija (žal ponavadi reagira prepozno), tržno se jih ne da uničiti.

 3. Osebno verjamem v trg. Problem je, da je “trg” rabil 10 let predenj so se Microsoftu zacela majati kolena, pa se mu se zdaj niso dovolj zamajala, da bi se nehal obnasati monopolisticno. Trg je pocasen.

  Ideja evropskega “googla” pa sploh ni slaba, bi se blo treba cesa lotit … znanje mamo, casa ne, denarja tudi ne, se pravi sem na istem kot je bil google na zacetku 😀

 4. Swizec I’m in. Znanja mam nekaj, volje pa še več … dnar je pa menda v Bruslju. Glede na to da ga večino porabijo za neumnosti, bi ga lahk tut za kej pametnega!

 5. @kitaj:
  Vsekakor spletna stran vredna upoštevanja in sem jo že dal med zaznamke.
  Je pa kot ponavadi locirana v ZDA
  Wikia, Inc.
  500 3rd St.
  Suite 405
  San Francisco, California 94107
  United States
  Iščem evropsko alternativo 🙂

 6. Ali Evropa še ni ugotovila, da gre za strateško panogo? Čas je, da se končno začne razvijati Evropska alternativa Googleu in to izdatno podprta z evropskimi sredstvi vsaj do trenutka, ko bo Googleu sposobna konkurirat sama.

Comments are closed.