Thunderbird z dodatkom Lightning

 

Mozilla Thunderbird je brezplačen program za elektronsko pošto, ki učinkovito nadomesti in nadgradi Windowsow Outlook Express, če pa ga uporabljate skupaj z dodatkom Lightning pa celo večino splošno uporabljenih funkcij MS Outlooka. Njegove prednosti so učinkovit spam filter, možnost podrobnih nastavitev za vsak email račun posebej, možnost dodajanja raznih razširitev, slovenski črkovalnik itd.

Če ste začetnik, se vam Thunderbird ne bo zdel zapleten za uporabo, saj se njegov uporabniški vmesnik ne razlikuje bistveno od drugih programov za elektronsko pošto. Inštalirate ga, nastavite svoj uporabniški račun (POP, IMAP, SMTP) in že lahko začnete s prebiranjem pošte. Tudi spam filter začne delovati brez posebnih nastavitev.

Najmočnejši argument za Thunderbird je prav njegov spam filter ali filter za zatiranje neželene pošte. Narejen je tako, da ga naučite razpoznavati neželeno pošto. Ko prejmete spam, ga označite s klikom na gumb za spam sporočila in Thunderbird se že po nekaj klikih navadi da sam pravilno označi spam sporočila, ter jih spravi v za to predvideno mapo. Na začetku uporabe, morda kak teden, odvisno od količine prejete pošte, je še dobro pogledati, ali ni kakšno sporočilo pomotoma zašlo pod spam, kasneje pa to ni več potrebno. Po več letih uporabe sem imel manj kot deset primerov pošte, ki je bila pomotoma uvrščena pod spam.

Get ThunderbirdThunderbird vam pomaga sortirati pošto glede na vaše želje in potrebe. Če imate več email računov, lahko nastavitve spreminjate za vsakega posebej. Nastavite lahko, da vsa sporočila prejemate v isto mapo ali pa imate za vsak email svojo mapo, koš in mapo za neželena sporočila. Seveda lahko v vsakem računu ustvarjate podmape, s katerimi sortirate arhivsko pošto (npr. služba, sorodniki, vici …), pošto pa lahko sortirate tudi s pomočjo oznak in barv po pomembnosti in kategoriji.

Adresar bi bil sicer lahko bolj intuitiven a je kljub temu zelo uporaben. Adresarjev imate lahko več. Nastavite lahko, da se v nek adresar “lovijo” vsi naslovi s katerimi ste imeli kontakt (so vam poslali pošto, ali pa ste jo vi njim). V adresar lahko shranjujete tudi sezname kontaktov, ki jih uporabljate pogosto (npr. vsi poslovni partnerji, vsi prijatelji, družina …) in tako vsem na seznamu pošljete sporočilo z enim klikom.

Lightning 9.0 Kot vsi Mozillini proizvodi pa ima tudi Thunderbird možnost funkcionalnih razširitev s tako imenovanimi add-oni (slovensko dodatki ali razširitvami). Eden zelo uporabnih je Lightning, ki Thunderbirdu doda funkcionalnost koledarja, ki vas opominja na pomembne dogodke, naloge, roke in vam nazorno prikaže zasedenost vašega dne, tedna, meseca … Če uporabljate Google Calendar pa je smiselno inštalirati še dodatek Provider for Google calendar, ki Lightning sinhronizira z vašim online koledarjem na Googlu in imate tako vaše urnike na razpolago tudi kadar niste za svojim PC-jem.

Thunderbird Slideshow ad-onNedavno pa sem inštaliral še en zelo uporaben dodatek, ki se imenuje Slideshow. Najbrž se strinjate kako zoprno je pregledovanje slik, posredovanih v priponki sporočila, sploh, če jih je veliko in so velike. Dodatek Slideshow vam v primeru, da ste prejeli slike v priponki doda gumb View as slideshow. S klikom na gumb se odpre okno, v katerem si vse slike iz priponke lahko ogledate v velikosti, ki jo izberete.

Še zadnji dodatek, ki ga priporočam pa je Minimize to tray, s katerim okno Thunderbirda spremenimo v drobno ikono v zaganjalni vrstici, ob kateri se pojavi ikona pisma kadar prejmete novo pošto. Tako Thunderbird in Lightning v tem primeru še naprej delujeta in opozarjata na prispelo pošto in dogodke v koledarju kljub temu, da je programsko okno zaprto.

Kot vsi Mozillini izdelki je tudi Thunderbird, z izjemo nekaterih dodatkov, korektno preveden v slovenščino.