(Ne)varnost osebnih podatkov

Mnogi člani programa Global Pension Plan so v dilemi: naj posredujejo osebne podatke neki popolnoma anonimni organizaciji proti obljubi, da bodo potem zares dobili 55.000EUR ali naj se odrečejo svojim sanjam in ravnajo v skladu z zdravo pametjo. Tole je moj odgovor.

 V informacijskem svetu ni nobeno naključje niti kaprica, da so osebni podatki tako skrbno varovana dobrina. Prav tako ni naključje, da so se kriminalne združbe pripravljene krepko potruditi, da bi ukradle osebne podatke, kot je razvidno npr. iz teh dveh člankov iz časopisov TimesOnline in BBC (če vas zanima več pa tudi na Googlu).  Cela industrija virusov in spywarea se je razvila v želji, da bi se nepridipravi dokopali do osebnih podatkov. Le zakaj? Seveda še zdaleč ne za zabavo in iz objestnosti, saj so zagrožene kazni za krajo podatkov vseprej kot mile.  Kdor investira, pač dobro kasira. Toda kako?

Nova kreditna kartica

Ta metoda je na kratko opisana že v zgornjem članku TimesOnline. Mnoge kreditne kartice je mogoče naročiti preko spleta. Če imaš dovolj podatkov in podpis, lahko naročiš kreditno kartico na ime žrtve, porabiš limit in jo zavržeš. Ko bo po prvem mesecu žrtev prejela prvi račun, bo že zdavnaj prepozno: morala ga bo plačati, sicer jo bo banka tožila.

Kredit  ali poroštvo

Čeprav je postopek za večje kredite precej zakompliciran in zahteva osebno prisotnost, pa je pri manjših kreditih pogosto dovolj, da pošljete kakšno kopijo osebnega dokumenta.

Kriminalna združba najprej odpre račun. Nato nekaj časa z njim korektno posluje in na osnovi bonitete lahko prejme večji kredit. Ker ima kriminalna združba ukradenih veliko podatkov, lahko eno ime uporabi za odprtje kredita, kar nekaj drugih pa za poroštva in s tem pride do toliko večjega kredita, za katerega bo banka, ko ne bo odplačan, terjala žrtve.

Spletna posojilnica

Kriminalna združba lahko ima svojo lastno in popolnoma legalno spletno posojilnico. Za kredit z vašimi podatki zaprosi samo sebe, nato pa vas terja za izplačilo, upravičeno in z vsemi pravno formalnimi sredstvi, ki so na razpolago. Računate lahko, da imajo dobro zverzirane in za tovrstno dejavnost posebaj izurjene odvetnike.

Goljufije

Kot sami veste, je na spletu mogoče že praktično vse (obstaja celo wc, ampak ok, to je šala). Od spletnih časopisov, nakupovanja, bank, posojilnic, celo pokopališč, borznih posredništev, borz do igralnic in javnih hiš.

 Mnoge izmed teh, (npr. zavarovalnice, borzne hiše, igralnice …) imajo zelo izdelana in stroga pravila uporabe. Goljufije so pogosto sankcionirane bolj, kot le z izključitvijo iz sistema. Marsikje so goljufije tudi kriminalna dejanja … Če se predstavite kot nekdo drug in z podatki nekoga drugega, lahko po mili volji goljufate dokler vas ne dobijo, saj bo takrat obtožen pravi lastnik podatkov, in lahko se zgodi, da bo končal za zapahi (ali pa vsaj v priporu, dokler ne dokaže svoje nedolžnosti).

Tajne službe, teroristične organizacije in mafija

Zgoraj navedeni pogosto uporabljajo ponarejene listine. Toda danes je listine težko ponarediti z izmišljenimi imeni in podatki, zato te organizacije uporabljajo ukradene identitete. Seveda lahko v večini primerov z lahkoto dokažete, da to niste mogli biti vi. Toda že dejstvo, da se vam lahko zgodi, da boste morali to dokazovati iz pripora, je precej neugodno. Obstajajo pa tudi primeri kot je Ameriška post 9/11 histerija in Guatanamo, kjer se lahko znajdete, ne da bi vas sploh kdo kaj vprašal.

Sklep

Kot vidite, obstaja več kot en razlog, da z osebnimi podatki ravnate sila previdno. Če se komu zdi, da imam bujno domišljijo, naj mu v naprej povem, da imajo kriminalci domišljijo še bolj bujno kot jaz in nobenih moralnih zadržkov ali usmiljenja do žrtev (sicer ne bi bili kriminalci). Možnih zlorab je tako verjetno še veliko več od naštetih.

Sistem v katerem živimo se nam pogosto zdi birokratski in pikolovski, a žal pogosto tudi zataji. Pred tovrstnimi zlorabami obstaja kup zaščit, a se vseeno dogajajo brez zaščit bi se dogajale še bolj masovno).  Kriminalcem ne uspe ob vsakem poskusu, vendar pa pogosto poskusijo, obstoječe zlorabe in pohlep po podatkih pa so dokaz, da jim dovolj pogosto uspe in se jim splača. S tem hočem reči, da žrtev ne bo vsak, ki je iz naivnosti (ali pohlepa?) svoje podatke poklonil neki združbi, tudi žrtev. Se pa s tem izpostavlja velikim tveganjem. Kot smo videli od tega, da mu ukradejo nekaj sto evrov, pa do tega, da ga tožijo za vse njegovo premoženje, zaporne kazni ali, po najbolj črnem scenariju, življenje.

 Se splača proti ne najbolj utemeljeni obljubi, da boste prejeli 55.000€? O tem presodite sami.

Global Penzion Plan, oziroma tisti, ki stoji za tem pa verjetno krši zakone že s tem, ko v nasprotju s predpisi zbira podatke. Če imajo poštene namene, zakaj bi svojo istovetnost skrivali, če pa jih nimajo, zakaj bi jim vi zaupali.

Zakaj vam pošiljajo “agreement”, na katerega se sami ne podpišejo? S kom potemtakem podpisujete pogodbo, sami s sabo?  Pošiljanje osebnih podatkov ne da bi imeli v rokah veljavno pogodbo, preverjeno s strani odvetnika, se lahko izkaže za zelo tvegano odločitev.

Za povrh priporočam, da si preberete tale članek s spletne strani FBI, predvsem podnaslov Advanced Fee Scheme (bolj proti sredini strani) in njihova priporočila za ravnanje v podobnih primerih.

Če še niste, si preberite predhodna članka na to temo, na tem blogu:

Global Pension Plan – priložnost ali prevara

Global Pension Plan – znova

Denar je ena od tistih zadev, pri katerih moramo uporabljati razum in se ne smemo zanašati zgolj na čustva.

Veliko sreče!