Kako deluje Twoo?

Verjetno ste že kdaj prejeli vsaj eno vabilo na spletni portal Twoo, kjer se naj bi se nekdo zanimal za vas. Obstaja celo možnost, da imate tam profil, saj naj bi Twoo odkupil oziroma integriral vse uporabnike propadlega portala Netlog. Če ste torej imeli profil na portalu Netlog, ga imate zdaj tudi na Twoo.

Kaj sploh je Twoo

Twoo je socialno omrežje namenjeno spoznavanju novih ljudi. Čeprav tega ne oglašujejo na veliko, gre v veliki meri za zmenkarski portal, kjer nekateri iščejo partnerje, mnogi pa avanture. Na forumih Med.over.net lahko najdete veliko tem, kjer so ljudje mnenja, da je tam predvsem veliko neresnih moških in žensk, ki si želijo predvsem avantur.

Omenjena spletna stran deluje predvsem preko profilov in klepetov. Za razliko od vsem znanega Facebooka tam ne morete objaviti statusa. Boljši in bol popoln, je vaš profil, bolj opaženi boste pri ostalih uporabnikih in pogosteje boste prejeli vabila na spletni klepet. Ob vsakem obisku strani vam bo stran predlagala nekaj bolj ali manj naključnih uporabnikov, s katerimi boste lahko začeli klepet.

Na tem mestu ni zaman opozorilo, da so tovrstne spletne strani primeren teren za najrazličnejše prevarante, ki imajo lahko tudi nečiste namene, kot je naprimer takoimenovan sextortion.

Več o varnem zmenkarjenju, pasteh temu, kako se jim izogniti si lahko preberete tukaj.

Agresiven direktni marketing

Veliko bolj kot po uspešnem iskanju zmenkov, pa je Twoo znan po zelo agresivnem direktnem marketingu, kar je bil tudi glavni razlog za nastanek tega prispevka. Ob registraciji ti stran predlaga, da se “povežeš s prijatelji”. To pomeni, da jim daš dostop do svojega email adresarja in socialnih omrežij. Od teh povezav skušajo dobiti kar največ tvojih kontaktov, ki jim potem pošiljajo sporočila, kakršnega ste verjetno prejeli tudi sami.

Da bi se temu izognili je potrebno biti izjemno previden, še najbolje pa je, da Twoo vedno uporabljate izključno v zasebnem načinu, saj na ta način niste hkrati povezani v Gmail ali druga socialna omrežja. Tako tudi v primeru, da po pomoti kliknete na eno od povezav, ki vas vabi k povezovanju s prijatelji, akcija ne bo stekla takoj, saj bo socialno omrežje (ali Gmail) zahtevalo vaše geslo. To velja seveda le v primeru da niste tudi na teh straneh že prijavljeni v zasebnem načinu.

Ko ste enkrat potrdili “povezovanje s prijatelji” ni več poti nazaj. Tudi izbris vašega profila pri tem ne pomaga. Vaši prijatelji se lahko le sami zaščitijo pred prejemanjem neželene pošte. To je sicer dokaj enostavno, saj Twoo z vsakim mailom pošlje tudi povezavo za odjavo od prejemanja sporočil z njihove strani. Če to ne bi delovalo, še vedno obstaja možnost, da preko email filtrov njihovo pošto usmerite v spam.

Kako izbrisati Twoo profil?

Ljudje se pogosto sprašujejo ali je lahko izbrišejo svoj profil. Tukaj je pomembno poznati pravo terminologijo. Mnogi mislijo, da “odjava” pomeni isto kot izbris. Tudi deaktivacija profila ne pomeni isto kot izbris. Iskati morate torej izbris profila. K sreči to ni tako težko in zahvaljujoč strogim zakonom o varstvu zasebnih podatkov, tudi deluje.

Izbris profila najdete tako, da v menijski vrstici kliknete tri pike in potem Nastavitve. Tam najdete razdelek račun in kliknete povezavo Izbriši račun. Potem ne smete preveč hiteti: odpre se namreč pogovorno okno, ki vam daje več možnosti. Samodejno izbrana je “Izpiši se”, kar pomeni preprosto, da se odjavite iz sistema (logout). Izbrati morate zadnjo: “Izbriši račun” in nato kliknete gumb Nadaljuj.

Seveda bi bili naivni, če bi pričakovali, da se s tem zadeva konča. V tem koraku ti Twoo velikodušno ponudi tri dni preizkusne dobe njihove premium storitve z velikim in prijaznim zelenim gumbom. No, prava povezava za izbris profila “Izbriši račun” je zelo majhna, običajna tekstovna povezava in se nahaja pod zelenim gumbom.

Sledi zahteva za obrazložitev odhoda. Gumb Nadaljuj ne bo deloval, dokler dejansko ne izberete ene od opcij. Za zapiranje testnega profila, namenjenega pisanju tega prispevka sem uporabil kot razlog “Twoo se mi ne zdi uporaben”. Preden kliknete Nadaljuj ne pozabite odstraniti kljukice, s katero se sicer naročite na obveščanje o izboljšavah storitve.

Temu sledi okno, ki vas obvesti, da ste dokončno izbrisani in povezava, ki vas nekaj sekund vabi k ponovni aktivaciji profila. Po kaki minuti se stran samodejno preusmeri na privzeto vstopno stran za neprijavljene uporabnike.

Ali je Twoo podatke profila resnično izbrisal? Tega žal ne vem, morda pa bi kazalo preveriti.

Naslovna slika (mockup): Asm Arif

You Might Also Like