Prizor iz filma Bohemian Rhapsody (20th Century Fox, 2018)

Zgodovina zapletov pri snemanju filma Bohemian Rhapsody

Film Bohemian Rhapsody, ki je nedavno prejel nagrado Golden Globe za najboljšo dramo in najboljšega igralca v drami, je začel nastajati že leta 2010. V začetku je imel veliko bolj zvezdniško zasedbo, kot film, ki smo ga na koncu dobili. Temu so botrovali mnogi zapleti med producenti in umetniki. Zapletlo pa se je predvsem pri scenariju. Sam časovni pregled dogodkov, nam bo morda dal odgovor zakaj.

Freddija bi lahko uprizoril Borat

16. septembra 2010 je kitarist Brian May je na svoji spletni strani povzel novico spletnega magazina Deadline v kateri je zapisano, da bo legendarnega Freddija uprizoril Sasha Baron Cohen, znan tudi kot filmski Borat. Že takrat je bilo rečeno, da naj bi film prikazoval zgodbo zgodnejšega dela zgodovine skupine in kulminiral z nepozabnim nastopom Queenov na Live Aidu, ki ga mnogi uvrščajo med najboljše festivalske glasbene nastope vsej časov.

Sadha Baron Cohen je odstopil od snemanja filma Bohemian Rhapsody
Fizična podobnost med Boratom in Freddijem je osupljiva.
Foto: Stuart dovoljenje za objavo CC BY-SA 2.0

Kot kaže, pa se člani skupine Queen s Sasho niso najbolje ujeli. Kljub vsemu je bil Sasha Baron Cohen v igri cela tri leta. Šele Julija 2013 je oznanil, da se iz projekta umika zaradi “razlik v ustvarjalnih pogledih”. Okoli samega koncepta filma je bilo precej hude krvi, zataknilo pa se je tudi pri izbiri režiserja, saj so Queeni zavrnili oskarjevca Toma Hooperja, ki ga je predlagal Sasha Baron Cohen. Scenarist Peter Morgan je takrat izjavil, da iz projekta verjetno ne bo nič, a ga je producentska ekipa takoj demantirala.

Govorice o Harryju Potterju in Ben Whishaw

Septembra 2013 britanski Daily Star objavi novico, da naj bi Freddija igral Daniel Radcliffe, bolj znan kot filmski Harry Potter. Daniel je pred tem igral pesnika Alana Ginsberga v filmu Kill your darlings. Špekulacija novinarjev pri Daily Star je verjetno ciljala na dejstvo, da sta bila tako Ginsberg kot Mercury gaya. Daniel sam je novico označil za smešno in jo zanikal.

Decembra istega leta je prva izbira producentske ekipe za Freddijevo vlogo Ben Whishaw (film Parfum, Vrnitev Mary Poppins). Kot režiser najamejo Dexterja Fletcherja, toda maja 2014 tudi on zapusti projekt zaradi “razlike v ustvarjalnih pogledih”. Ben Whishaw sicer še ostaja v projektu kot glavni igralec, a se zaradi iskanja novega režiserja čas snemanja prestavi na čas, ko je Whishaw že najet za vlogo Q-ja v naslednjem James Bondu.

Menjava scenarista

Končnega scenarija pa ne napiše Peter Morgan, ki sicer ostane podpisan kot soavtor. Novembra 2015 popravke v originalnem scenariju Petra Morgana zaupajo Anthonyju McCartenu (Teorija vsega), ki scenarij tudi zaključi in odda dokončno verzijo po petih letih črtanja in prepisovanja. Film končno dobi svoje ime: Bohemian Rhapsody.

Še leto dni mora preteči, da izvemo ime filmskega Freddyja Mercuryja. Sedaj je vsem znano, da je to Rami Malek. Zanimivo je, da Rami Malek sam nikoli ni bil ljubitelj skupine Queen in je o Freddyju vedel le najbolj osnovne stvari. To je verjetno tudi razlog za to, da se je pustil pri vlogi usmerjati, saj ni imel lastnih predsodkov o tem, kakšen ali kdo naj bi Mercury bil. Prepričan sem, da so se ob tem vsi oddahnili.

Kaj je bilo jabolko vseh sporov?

Čeprav nikjer in jasno omenjeno, se da iz različnih člankov in intervjujev z akterji, ki so se umaknili iz filma in producenti razbrati, da je bilo glavno jabolko spora to, kako ekstremno prikazati razvratni del življanja Freddija in nenazadnje tudi še živečih članov benda. Velike ustvarjalce je pritegnil predvsem velik potencial kontraverznosti, ki pa so se mu člani benda uprli. Tako smo dobili precej sprano verzijo filma Bohemian Rhapsody, z izkrivljeno zgodbo in skritimi mnogimi zanimivimi podrobnostmi.

Več o sporih pri snovanju filma je v radijskem intervjuju s Howardom Sternom povedal Sasha Baron Cohen. Omenjal je, da naj bi mu Brian May govoril o filmu, v katerem Freddie umre na sredini filma, preostanek filma pa govori o post Freddijevskem obdobju Queenov. Njegova opazka je dokaj nesramna, predvsem pa neresnična, kot to pove tudi May v intervjuju za Daily Mail. Tukaj moramo verjeti Mayju, saj je že iz prvega članka na temo filma jasno zapisano, da naj bi film govoril o zgodnjem obdobju Queenov in se končal z nastopom na Live Aidu.

Viri

https://www.brianmay.com/queen/queennews/queennews.html

https://www.thewrap.com/bohemian-rhapsody-a-history-of-making-the-freddie-mercury-biopic/

https://www.howardstern.com/show/2016/3/8/sacha-baron-cohen-ali-g-oscars-freddie-mercury-biopic-donald-trump-hiv/

https://www.dailymail.co.uk/home/event/article-3528187/Brian-Sacha-Baron-Cohen-s-claims-Freddie-Mercury-biopic.html

IMDB

Naslovna slika: Copyright 20th Century Fox