Dan po jutrišnjem

Na zadnji naslovnici Premiere, ki napoveduje premiero ameriške drame Dan po jutrišnjem je slika Prešernovega spomenika, do kolen vkopanega v sneg. Zraven sta še manjši sličici, ki prikauzujeta Eiffelov stolp v Parizu in kip Svobode v New Yorku. Slednji je do vratu zakopan v sneg!

V resnici je torej Prešernov spomenik v Ljubljani veliko večji od kipa svobode? Pravzaprav je visok približno toliko kot Eiffelov stolp, če gre sklepati po razmerjih. Gotovo bo kdo rekel, da sta Eiffelov stolp in kip Svobode na nižji nadmorski višin… HA!, to bi se lepo ujemalo, kajti Ljubljana je na slabih 300m nadmorske… toda ne bo šlo. Sneg pade enakomerno na podlago. Sneg ni voda, površina morja, ki naraste… Zaključimo torej lahko, da nas dan po jutrišnjem v Sloveniji čakajo le nekoliko bolj obilne snežne padavine, medtem ko bosta Pariz in New York do streh pogreznjena v sneg.

Če je kdo že gledal film Dan pojutrišnjem, lahko o njem kaj napiše v komentar tega članka. Z lahkoto napiše tudi konec zgodbe, saj jaz tega filma ne bom gledal. Dan pojutrišnjem malo preveč spominja na Dan neodvisnosti. Slednjega sem gledal in ne da se mi iste svari gledat še enkrat.

Pa res, se spomnete, kdaj so vrteli Dan neodvisnosti. Zdi se mi, da je bilo malo pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. A ni to več kot naključje? Zakaj so filmi o katastrofah tako priljubljeni pri ameriških producentih ravno v predvolilnem času? Verjetno zato, ker so idealni za promocijo main stream politike: konec koncev situacijo vedno reši predsednik ZDA. O Evropi praktično ni govora, tisto z Eiffelovim stolpom in Prešernovim spomenikom je nateg. V filmu ju verjetno ne boste videli. Američane nekako razumem, ne razumem pa, kako je lahko filmska publika v evropi tako nekritična, ko pa smo Evropejci vendarle nekako bolj izobraženi od američanov?!

Ne, nisem gledal filma in ga ne bi smel sodit. Sem pa gledal predfilm in ta pogosto pove vse, pravzaprav mnogokrat pove še več. Zato filma ne bom gledal.