Brezplačno in legalno

Ali veste, da lahko čisto vsa opravila, ki jih najpogosteje izvajate na vašem osebnem računalniku, naredite enako dobro s pomočjo brezplačnih programov, ki so na voljo na internetu? Pri tem imam v mislih popolnoma legalne programe, katerih uporabniška izkušnja je zelo podobna, pogosto celo boljša, od pregrešno dragih programov katerih ste navajeni do sedaj.

Večina ljufreewaredi vsakodnevno uporablja osebni računalnik za opravila kot so komuniciranje po elektronski pošti, brskanje po internetu, komuniciranje preko sporočilnic (messenger), pisanje dopisov, pregledovanje in urejanje fotografij s počitnic, morda tudi retuširanje taistih fotografij, poslušanje glasbe … Seveda je pri urejanju vsega tega skoraj nujno imeti nekaj orodij s katerimi se neposredno ne ukvarjamo, nam pa pomagajo. Pri tem imam v mislih npr. protivirusni program, program za peko na CD in DVD medije, bralnik pdf dokumentov, program za odpiranje zip, gz, tar in rar arhivov ipd.

Nekateri od teh programov, npr. brskalnik, sporočilnica, pregledovalnik fotografij, predvajalniki, so ponavadi na voljo v sklopu operacijskega sistema Okna, ki vam ga je ob nakupu računalnika “podaril” trgovec z računalniki. S temi programi ste morda čisto zadovoljni, pogosto preprosto zato, ker druge izkušnje nimate. Vsaka naslednja verzija teh programov se vam verjetno zdi veliko boljša od prejšnje z mnogimi novimi možnostmi. Te “nove možnosti” pa MS ponavadi kopira iz prostih programov in so v prostih programih na voljo že veliko prej. Tipičen primer so zavihki v novem brskalniku IE 7.0, tovrstni zavihki so bili na voljo v Operi že najmanj štiri leta prej, izmislili pa so si jih baje oblikovalci Safarija … Programi, ki jih prejmete v paketu z okni so torej večinoma precej zaostali v uporabniški izkušnji, zato se jih resnično splača zamenjati s pravo freeware programsko opremo.

Brezplačno programsko opremo večinoma izdelujejo ekipe prostovoljcev in navdušencev. Vedno obstaja tudi vodja projekta oz. ožje jedro, ki odloča in skrbi za to, da razvoj ni anarhičen ampak je načrtovan. Začetne verzije, ki še nosijo oznako beta so pogosto nezanesljive, toda večina uveljavljenih programov in programskih paketov, kot so npr. Firefox, Thunderbird ali OpenOffice.org in še mnogi drug, so že daleč v fazi visoke stabilnosti in zanesljivosti delovanja, ki zna prekašati mnoge plačljive programe.

Osebno prisegam na legalno programsko opremo, zato mi piratske kopije programske opreme ne dišijo. Na svojem računalniku imam operacijski sistem Windows Vista, ki sem ga prejel v paketu z računalnikom, vsi ostali programi, ki jih uporabljam pa so brezplačni, večinoma odprtokodni, za nekatere shareware programe pa sem dal celo nekaj drobiža.

Podrobneje bom programe, ki jih sam uporabljam in tudi priporočam, predstavil in opisal v naslednjih prispevkih.

5 Comments

  1. Dober članek.

    Jaz tudi uporabljam izključno prosto programje – tudi zato ker sem uporabnik operacijskega sistema Linux, ki je že sam po sebi prost.

  2. kako fajn so brezplačni programi spoznaš pri nakupu računalnika za pisarno.. najboljš je linux, open office.. dejmo vsi.. ne kupujmo windowsov in MS offica..

  3. Dam glas na “Brezplačno in legalno”. Tale vpis bi si lahko prebrali tudi starejši (starši in neizkušeni uporabniki), ki verujejo na tiste programe, za katere jih je nategnil trgovec, kot branjevaka v svoja jajca. Priznam, da tudi sam uporabljal nekaj not-ligl progičev, izklučno zaradi tega, ker sem se enostano navadil. Počasa izboljšujem situcaijo.

Comments are closed.